A legjobb, a legfinomabb almás pite, amit valaha ettem. Csak úgy hívom: Judit híres pitéje.:) Tudni kell Juditról, hogy baromi jól süt, és azon felül, hogy finom, valahogy neki szépre is sikerednek a sütijei. Képes vagyok egyedül megenni egy egész pitényit. Igen, jól olvastad…tényleg! ….ezért is kell 2, a többi a családé.:) Hatalmas siker ez a süti itthon, ha vendégek jönne, ha vendégségbe megyünk. Itt a recept, mihamarabb készítsd el, és győződj meg róla Te is!:)
Almás pite recept
2 darab 20 cm-es pitéhez
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 tojás
20 dkg margarin
2-3 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
2 kg alma (vagy több)
2-3 evőkanál cukor
vaj
2-3 evőkanál dió
{adselite}
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a margarint szétmorzsoljuk a liszttel, és beletesszük a többi hozzávalót. A margarin a kéz melegétől olvad, és ha sok tejfölt teszünk, ragadós lesz a tészta. A tésztának szép gyúrhatónak kell lennie, inkább puhább legyen.
Az almát cikkekre, majd a cikkeket vékony szeletekre vágjuk és vajon a cukorral megpároljuk, amikor a leve elfőtt, fahéjat rakunk bele.
A tésztát két részre osztjuk (két pitét sütünk). Az egyik részt további két részre osztjuk, úgy, hogy az alsó lap legyen nagyobb.
A nagyobb tésztát kinyújtjuk, beletesszük a vajjal kikent pitesütőbe, úgy hogy a szélét felhajtjuk, megszórjuk dióval (esetleg cukrozott dióval), rátesszük a kihűlt almát, majd a másik kinyújtott lapot. A felső lapba lehet kiszúróval mintákat készíteni, vagy csíkokra vágni, és rácsszerűen tenni az almára.
Ha nem csináltunk elég lyukat a résztára, akkor a tetejét megszurkáljuk villával, és 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, kb. 50 perc a sütés ideje.
Mikor már majdnem kész, a tetejére rászórhatunk egy csomag vaníliáscukrot így tegyük még vissza egy kicsit sülni.
Jó étvágyat hozzá!:)