Gyere és nézd meg, hogy mit kell tudnod ahhoz, hogy egészséges, minimális cukortartalommal bíró, mégis nagyszerű édességeket készíthess otthon! 2 szuper receptet, és egy meglepetés finomságot is mutatunk.
{adselite}
Fontos, hogy amit készítünk, alacsony glikémiás indexszel (GI) rendelkezzen. Miért? Egyszerű; az alacsony GI-s élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magassal rendelkezők jelentős emelkedést és fokozott inzulinreakciót váltanak ki. Ez hosszú távon többek közt elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásához vezethet.
Az édességek terén felejtsük el az édesítőket – főként gyerekek esetén -, mert egyesek hasgörcsöket, hasmenést is okozhatnak, mások egyszerűen annyi fizikai és kémiai behatáson mennek keresztül, hogy még felnőtteknek sem ajánlatos a fogyasztásuk.
Nézzük meg milyen természetes cukrokat adhatunk nyugodt szívvel gyermekeinknek is – persze csak mértékkel: Kókuszcukor – magas ásványi anyag tartalmú, Rapadura, azaz teljes értékű, finomítatlan nádcukor, Méz, Aszalványok (datolya, mazsola)
Próbáljunk a fehér búzaliszt helyett búza-, vagy zabkorpát, árpát, rozst, teljes kiőrlésű lisztet, vagy épp zabpelyhet használni. Ezek rostban sokkal gazdagabbak és a GI számuk is jóval alacsonyabb.
Íme 2 recept, ami egészséges, és egyben finom nassolni való:
Banános-korpás muffin
Hozzávalók:
- 2 nagy tojás
- 2/3 csésze nádcukor
- 1 csésze tört érett banán (2 közepes)
- 1 csésze tej (tegyünk bele egy evőkanál citromlevet)
- 1 csésze búzakorpa
- 1/4 csésze olaj
- 1 teáskanál vanília -kivonat
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 3/4 csésze liszt
- 1 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál só
- 1/3 csésze apróra vágott dió (nem kötelező )
- kevés apróra tört étcsokoládé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Habverővel a tojást és a nádcukrot egy közepes tálban keverjük simára. Majd adjuk hozzá a banánt, a tejet, a búzakorpát, az olajat és a vaníliát.
Egy külön tálba tegyük és szintén habverővel keverjük össze a teljes kiőrlésű lisztet, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
Ezután öntsük egybe a két tálban lévőket és keverjük el jó alaposan egy spatulával. Ekkor tehetjük bele az étcsokoládé darabokat is. Majd a masszából teszünk a muffin formákba – ha nem használunk kis sütőpapírokat, akkor érdemes a formát olajspray-vel beszórni. A végén megszórhatjuk a tetejüket dióval.
Süssük körülbelül 15-20 percig.
Zabpehellyel sült eper
Hozzávalók:
- 2 csésze zabpelyhet
- 1/3 csésze nádcukor, vagy kókuszcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál reszelt narancshéj
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 csésze dió, apróra vágott
- 1 csésze szeletelt eper ( kb. 125 gramm)
- 1/3 csésze étcsokoládé darabok
- 2 csésze tej
- 1 nagy tojás
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 2 teáskanál vanília -kivonat
- 1 érett banán, felszeletelve
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra . Vajazzuk ki a tepsit – vagy használjunk olajspray-t.
Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a cukorot, a sütőport , a narancshéjat, a fahéjat, a sót, a dió, az eper és a csokoládé felét. Tegyük a tepsibe, majd szórjuk rá a maradék diót, epret, csokoládét és a banán karikákat.
Egy másik nagy tálba , habverővel keverjük össze a tejet, a tojást, a vajat és a vaníliát. Ezután öntsük rá a tepsiben lévő masszára. Óvatosan – a tepsi forgatásával – oszlassuk el alaposan, majd tegyük a sütőbe és süssük 35-40 percig.
Melegen a legfinomabb!