A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kicsik számára 6 hónapos korukig kizárólagos anyatejes táplálást ajánl.
Kutatások igazolják, hogy már a magzat is rendelkezik saját bélflórával, melynek fontos szerepe van az immunrendszer és az anyagcsere működésében. A szoptatás során az újszülött új mikrobákkal találkozik, melyek megtelepednek bélrendszerében és segítik a bélflóra érését. Az, hogy éppen milyen baktériumok milyen arányban találhatók meg az anyatejben, függ az anya egészségétől, tápláltsági állapotától és attól is, hogy hányadik hétre születik a baba.
Az előtej szerepe
A szoptatás első napjaiban termelődik a colostrum, azaz a sárgás színű előtej, amelynek kiemelkedő szerepe van a szoptatás során. Bár elmondható, hogy kevesebb tejcukrot, zsírt, vízoldékony vitamint tartalmaz, mégis kiemelkedően fontos, hiszen több fehérjét, zsíroldékony vitamint, nátriumot és cinket tartalmaz, mint az érett anyatej.

Az anyatej jótékony hatásai
- Megfelelő mennyiségben biztosítja a szükséges energia- és tápanyagmennyiséget, vitaminokat, ásványi anyagokat a baba számára.
- A baba az első anyatej (colostrum) kortyolásával jótékony baktériumokat – lactobacillusokat, bifidobaktériumokat – kap, amelyek pozitív hatással vannak a baba szervezetére.
- Az anyatej prebiotikumokat is tartalmaz, amelyek segítik a „jó baktériumok” elszaporodását a baba bélrendszerében.
- Az anyatej védőanyagainak köszönhetően a szoptatott gyermekeknél ritkábban fordulnak elő bélfertőzések, légúti megbetegedések, allergiák vagy húgyúti fertőzések.
Az anya életmódja
Fontos megemlíteni, hogy az anya életmódja és táplálkozása jelentősen befolyásolja az anyatej termelődését és egyes összetevőit. Hiányosan táplálkozó, fogyókúrázó anya szervezete a saját raktárkészleteit mozgósítja, hogy az anyatej tápanyagtartalma a csecsemő számára megfelelő maradjon. Ennek következtében tápanyaghiány, vitamin- és ásványianyag-hiány is kialakulhat az anya szervezetében.

Megfelelő étrend
Egy várandós vagy egy szoptató édesanya megfelelő étrendje megegyezik az egészséges táplálkozás alapelveivel, azonban fontos szem előtt tartani, hogy az anyatej termeléséhez körülbelül +500 kcal energia szükséges, és fehérjéből is érdemes 15-20 grammal többet fogyasztani naponta. A növekvő fehérjemennyiség mellett növekszik a vitamin- (A, D, B2, B6, C, folsav) és az ásványianyag- (Ca, P, Mg, I, Zn) szükséglet is a várandós, szoptató édesanya szervezetében.
Forrás: Anyamagazin