…Van benne minden jó, piros alma mogyoró. 2 fantasztikus anyukával összefogva cukor-, édesítőszer- és tartósítószermentes Mikuláscsomag ötleteket osztunk meg a héten a saját Instagram és Facebook oldalainkon, amelyek közül néhányat a Cukimamik olvasóinak is elhoztunk.
A recepteket @agiandthekidz @abskitchenandmore és @mamacooksforbaby készítette.
Fahéjas csillag
Készítette: @agiandthekidz
https://www.instagram.com/p/CISyro6jqWF/?utm_source=ig_web_copy_link
Hozzávalók
90 g datolyacukor
75 g darált mogyoró
50 g darált mandula
1 evőkanál fahéj
150 g almapép
A datolyacukorból porcukrot készítünk, 60 grammot egy tálba teszünk és a maradékot félretesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót,és tésztát gyúrunk belőle, majd 1 órán át hűtjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A munkalapot megszórjuk darált mogyoróval, és kb 8 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Kiszúrjuk a csillagokat és sütőben 6 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A maradék porcukorból 2 teáskanál vízzel és fél teáskanál fahéjjal „cukormázat” készítünk és megkenjük vele a csillagokat. 2 órán át száradni hagyjuk. Kb 4 hétig eltartható.
Hókifli
Készítette: @agiandthekidz
https://www.instagram.com/p/CIP4MFkDF1O/?utm_source=ig_web_copy_link
Hozzávalók
50 g mandula
100 g dió
150 g tönkölyliszt
30 g datolyacukor
1/4 teáskanál vanília
100 g vaj
A mandulát és a diót aranybarnára pirítjuk, kihűtjük és finomra daráljuk. Hozzáadjuk a datolyacukrot, a lisztet, a vaníliát és a felkockázott vajat. Összegyúrjuk és hűtőben kb egy órát pihentetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztából diónyi nagyságú darabokat veszünk, kiflivé formáljuk és 8-10 percig sütjük, kb 5 hétig tartható el.
Pihe-puha, cukormentes, bababarát sütőtökös -banános muffinok
Készítette: @abskitchenandmore
https://www.facebook.com/abskitchenandmore/posts/123952006161096
Hozzávalók 6 db muffinhoz:
110 g liszt (nálam 70 g tönkölyliszt és 40 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
1 EK foszfátmentes sütőpor
1/2 KK mézeskalács fűszerkeverék (elhagyható, vagy vaníliával, fahéjjal pótolható)
1/2 KK ehető reszelt narancshéj (elhagyható)
40 g (kb 1/2 db) érett banán, apróra kockázva
60 g sült sütőtök, villával pépesre törve
50 ml kókuszolaj (vagy más semleges ízű olaj)
70 ml szobahőmérsékletű vagy langyos növényi tej (vagy sima tej), nálam mandula és kókusztej keveréke
1 EK datolyaszirup vagy méz 1 év feletti babáknak (elhagyható)
Opcionális:
– 2 EK darált mandula / dió
– 2 EK puffasztott quinoa vagy puffasztott amaránt
– 1 KK cukrozatlan kakaópor
Egy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat és forgassuk bele a banánkockákat. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat. Minél kevesebb mozdulattal keverjük a száraz alapanyagokat a nedveshez és osszuk szét a masszát a muffinkapszlikkal bélelt vagy kókuszolajjal kiecsetelt szilikon sütőformákba (3/4-ig töltsük) és előmelegített sütőben, 175 fokon, 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Répatorta cookies
Készítette: @abskitchenandmore
https://www.facebook.com/abskitchenandmore/posts/125157519373878
Hozzávalók (egy tepsihez):
80 g zabpehely (apró szemű)
90 g liszt
vanília, fahéj, mézeskalács fűszerek ízlés szerint
75 g répa, reszelve
1 édes alma, reszelve
1 tojás
3 – 4 db datolya (pár percre forró vízbe áztatva, lecsepegtetve és pürésítve vagy nagyon finomra aprítva)
fél nagyobb narancs leve (elhagyható, de ebben az esetben használj kicsit több almapépet / répát)
1 EK mandulavaj (elhagyható)
Minden hozzávalót keverjünk el tálban és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy a zabpehely kicsit megszívhassa magát. Ezután egy kiskanál segítségével, nedves kézzel formázzunk golflabda méretű golyókat, lapítsuk le, formázzunk korongot es fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. 175 fokon 20 perc alatt süssük készre.
Mandarin jelly
Készítette: @mamacooksforbaby
https://www.instagram.com/p/CIKzTsBlap5/?utm_source=ig_web_copy_link
Hozzávalók
2 mandarin
3 tk zselatinpor
Kifacsarjuk a két mandarin levét és vízfürdő fölött melegíteni kezdjük, majd amikor már meleg beletesszük a zselatint és alaposan elkeverjük, kb 10 percig még a meleg víz fölött tartjuk, hogy a zselatin jól feloldódjon és a formákba kanalazzuk. Kihűtjük és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Mini pite chia jam-mel
Készítette: @mamacooksforbaby
https://www.instagram.com/p/CIU5gd7lnFR/?utm_source=ig_web_copy_link
Hozzávalók
180 g liszt
4 szem datolya vízbe áztatva
90 g hideg vaj
1 tojás
+1 tojás a kenéshez
A töltelékhez
1 bögre fagyasztott bogyós gyümölcs
1 EK citromlé
1 EK chia mag
1 EK víz
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és hozzáadjuk a pürésített datolyát és a tojást, majd összegyúrjuk a tésztát. A datolyához annyi víz szükséges, hogy épp ellepje és érdemes keménységtől függően akár egy éjszakára is beáztatni. 25-30 percre hűtőbe tesszük és ezalatt a bogyós gyümölcsöt elkezdjük forralni és amikor már teljesen kiolvadt villával átdördeljük és beletesszük a vizet, a citromlevet és a chia magot, majd kb 10 percig még hagyjuk főni. Belisztezzük a munkalapot és kinyújtjuk a tésztát. 8 cm átmérőjű szaggatóval 16 lapocskát szaggatunk ki és 8 db-nak a közepét kiszúróval kilyukasztjuk. A sütőt 175 fokra előmelegítjük és a tepsit sütőpapírral kibéleljük, a piték aljára kb 2 kiskanálnyit kanalazunk, a szélét megkenjük a tojással, ráragasztjuk a tetejét és villával lenyomkodjuk a szélét. A tetejét megkenjük tojással és 20-25 perc alatt készre sütjük.