Egy korábbi cikkemben néhány fontos információt osztottam meg veletek a hozzátáplálásról, azon belül is a BLW-ről, most pedig 3 olyan receptet hoztam, amit akár 6 hónapos kortól tudtok a babával együtt enni.
A képen látható @cink gyermek tányérokért hálás köszönet a @kidtoday_hu -nak. Ezek a tányérok nemcsak szépek és letisztultak, de 100%-ban környezetbarátok is, ugyanis bambuszból készültek.
Karfiolos pizza
Hozzávalók a tésztához
300 g pizza liszt
200 g karfiol villával összetörve, vagy pürésítve
350 ml langyos víz
12 g élesztő
Feltét
Tejföl
Lilahagyma
Karfiol
Mozzarella
Főtt tojás
Bazsalikom
A karfiolt rózsáira szedjük és puhára főzzük, ezután az aprítóban pépesítjük. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben és fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. Az állaga elég ragacsos, de ilyenkor még nem kell több lisztet hozzáadni. Lefedjük és egy órán keresztül pihentetjük. Az idő leteltekor óramutató járásával megegyező irányban behajtogatjuk az oldalát és további fél órán át hagyjuk pihenni. Ezután belisztezzük munkalapon kettévágjuk a tésztát és vizes ruhával lefedve 30 percig pihentetjük. Amikor az idő letelik annyi lisztet adunk hozzá, hogy már ne ragadjon és elkezdjük formázni a tésztát. Ha szükséges, akkor használhatunk sodrófát hozzá. Amikor készen van, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, rátesszük az általunk választott feltéteket és maximumra előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük.
Túrófánk sütőben sütve chia jam-mel
Hozzávalók
500 g turo
160 g liszt
0,5 tk fahéj
1 tk foszfátmentes sütőpor
0,25 tk szódabikarbóna
0,25 db citrom leve
A chia dzsemhez
1 csésze fagyasztott bogyós gyümölcs
1 ek víz
1 ek citromlé
1 ek chia mag
A túrót villával összetörjük és a lisztet egy másik tálban elkeverjük a fahéjjal, a sütőporral és a szódabikarbónával. A túrához hozzáadjuk a citrom levét és a liszttel jó alaposan elkeverjük, majd kézzel összegyúrjuk a tésztát. Kb. 30 percre hűtőbe tesszük, majd belisztezzük a munkanapot és 2cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Kerek formákat szaggatunk belőle és a közepét egy kiszúróval kivesszük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, amit vékonyan kiolajozunk és 175°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A chia dzsemhez a gyümölcsöket főzni kezdjük és hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, amikor már forr, akkor egy villával áttörjük és hozzáadjuk a chia magot. Még kb 10 percig főzzük, ahogyan hűl egyre sűrűbbé válik.
Sütőtökös sült zabkása
Hozzávalók
250 g sütőtök
160 g zab
1 tk fahéj
0,5 tk gyömbérpor
100 ml kókusztej
2 tojás
0,5 narancs leve
Kókuszreszelék a tetejere (cukor- és tartósítószermentes)
A sütőtököt 175°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük, majd ezután a héjából kikanalazva villával összetörjük. Hozzáadjuk a többi összetevőt is, alaposan elkeverjük és a tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel. Kivajazott sütőformában 175°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
További baba receptekkel kapcsolatban kövesd a mamacooksforbaby instagram oldalát.