A tavasz közeledtével itt az ideje kertészkednünk, növényeink most születnek újjá, itt az ideje a konyhakertünk felrázásának. Nem csak kertes házban lehet veteményesünk, erkélyen, sőt ablakban is nevelhetünk palántákat, fűszernövényeket. Most kell időt szánnunk rá, egész évben jó szolgálatot tesznek konyhaművészetünkben, házi patikánkban.
Levendula, az egyszínű sokszínű
Leggyakrabban a keskenylevelű levendulával (Lavandula angustifolia) találkozunk, de ez ne tévesszen meg bennünket, népes nemzetség a Lavendula, több mint 40 fajtát különböztetünk meg.
A keskenylevelű levendula leggyakrabban lila virágú, de létezik fehér, kék, sőt rózsaszín is. Virágzását júniusra datáljuk, de elnyúlhat akár vénasszonyok nyaráig is.
Magról szaporítható ősszel, tavasszal palántázható. Jó fagytűrő, de óvatosan, 1-2 év felkészítést igényel a kinti teleltetés előtt.
Nem érzékeny a vízhiányra, talajt illetően is igénytelen növény. Fejlődéséhez azonban elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű napsütés és a meleg, így helyezzük el kertünkben, vagy a lakásban.
Felhasználása sokrétű, illóolaját használják kozmetikában illatszerekhez, de testápolóknál is. Olaját felhasználva érzékeny bőrű babák számára alkalmas krémeket készíthetünk.
Reumás, ízületi fájdalmakra használhatunk levendulás krémet, vagy fürdővízben feloldva.
Teát készítve belőle kiváló fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású, de álmatlanság ellen is használatos.
Kellemes hangulatot áraszt, nyugtató illatú, színű virág.
Oregánó, azaz szurokfű
Az oregánó árvacsalánféle, csakúgy, mint a levendula, mondhatni távoli rokonságban vannak. Bíborszínű virágot nyit, illata fenséges.
Magjait tavasz elején vetjük, de tőelosztással is szaporítható. Meleg és fényigényes növény, árnyékos helyen nem érzi jól magát. Szárazságtűrése magas, hazánkban akár öntözés nélkül is megél, kevés csapadékkal is beéri. Helyének kijelölésénél nagyobb figyelmet fordítsunk a fényigényére, mint a talaj minőségére, viszonylag alacsony tápanyagigénnyel rendelkezik.
Fűszerként használatos elsősorban, de szuper ízvilága mellet az élettani hatása sem elhanyagolható. Fertőzés és gyulladáscsökkentő hatása van, de baktérium és gombaölőként is ismert. Magas A és C vitamintartalmú, de ásványi anyag tartalma is kimagasló. Méregtelenítésben, sőt Candida diétában is használatos – gomba elleni hatása miatt. Megfázás esetén lecsökkentheti a gyógyulási időt, köhögéscsillapító hatása van.
Oregánó olajat használhatunk rovarcsípés ellen, de samponhoz is keverhetjük.
Párologtatóban használva kellemes illatot kreálhatunk otthonunkban, nyugtató, pihentető hatása van.
Fogyaszthatjuk hagyományosan fűszerként ételeinkhez, vagy olívaolajhoz keverve pácként, esetleg vízhez adagolhatjuk olaj formájában.
Várandós kismamák a felsorolt fűszernövényeket kerüljék, vérbőséget okoznak az alhasban, és szülést megindító hatással rendelkeznek!
Bazsalikom, a királyfű
Szintén árvacsalánféle, az Ocimum nemzetségbe tartozó fűszer és gyógynövény a bazsalikom.
Fehér virágú, jellegzetes mélyzöld színű levelekkel.
Érzékeny növény, nem tűri jól sem a szárazságot, sem a túlöntözést. Napos helyen kell tartanunk, rengeteg napfényre van szüksége, de a perzselő meleget sem szívleli, óvjuk a déli forróságtól. A kemény téli hideget nem éli túl, gondoskodjunk teleltetéséről.
Magról termeszthető, vetés után 1-2 hét múlva csírázik, megfelelő méretnél ültessük széjjel a palántákat.
Magas vitamin-és ásványi anyag tartalmú. Antioxidáns, védi a szervezetet a szabad gyökök kialakulása ellen, mely bizonyítottan felelős számos betegségért és a testünk elöregedéséért.
Vastartalma igen magas, vérszegénység esetén javallott. Kismamák tejelválasztását segíti.
A friss leveleket leforrázva gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású teát kapunk. Nem csak belsőleg, külsőleg is egészséges, illóolaját rovarcsípések, gyulladt pattanás, sebek kezelésére használhatjuk.
Nyersen fogyasztva emésztésünk segíti, étvágyunk növeli.
Learatott leveleit ne hagyjuk a szabadban, lecsökken hasznos tápanyagtartalma. Tartsuk levegőtől elzárva, árnyékos, hűvös helyen.
Kakukkfű, egyenesen az ókorból
A kakukkfű thymus nemzetségbe tartozó árvacsalánféle. Rózsaszínű, esetleg vörös virágú, elfekvő, terebélyes növény.
Tavasz elején gyökértörzsosztással, vagy magról is szaporítható – magról szaporítás esetén a termésre egy évet várnunk kell. Ültetéskor kb. 20 cm-es távolságot tartsunk.
Jó vízelvezető képességű talajt kíván, magról ültetés esetén folyamatosan figyeljünk az elegendő vízmennyiségre. Miután gyökeret eresztett, kevésbé lesz érzékeny a folyamatos öntözésre. Tápdús talajt igényel, de a fagyot jól tűri.
Fűszernövény gyógyhatású mellékhatásokkal.
Köhögéscsillapító, levegőbe juttatva illóolaját fertőtlenítjük a szobát, elősegítve a gyógyulást. Vizelethajtó hatása mellett, menstruációs fájdalmak ellen is hatékony.
Az ókori Rómában már vágykeltő gyógynövényként ismerték, a levegőbe permetezve jótékony hatással van a libidóra.
Finom fűszernövények saját kertünkből, nem csupán ételeink ízesítik, egészségünk is védik. Kellemes látvány, illat fogad bennünket a közelükben, meghálálják a törődést, a tavaszi kerti munkát.