Azért hívom csodasalátának, mert a párommal csodát művelt. Ő az a férfi típus, aki szó szerint életében még egy fej salátát sem evett meg, és ez így is maradt volna, ha a barátaink nem invitálnak át bennünket egy kis light-os vacsorára kellemes borozgatással egybekötve.
A párom ízlését ismerve kicsit félve mondták el, hogy saláta lesz a vacsi, de higgyük el, hogy valami fantasztikus ízélményben lesz részünk. Engem nem volt nehéz meggyőzni, mert imádom az újdonságokat, a salátákért meg egyenesen odavagyok. Az a szokás, hogy közösen készítjük el az ételeket, nem csak a házigazda főz. Sokkal élvezetesebb és persze gyorsabb is így. Kicsit én is meglepődtem, amikor láttam, hogy a baráti házaspár férfi tagja beleteszi a fövő vízbe a tojást és kitartóan számolja a másodperceket egészen 45-ig, majd kikapja a tojást. Te jó ég?! Mi ez az óriási precizitás? „Csak akkor tökéletes az ízvilág, ha mindent pontosan a recept szerint készítünk.”-hangzott a komoly válasz. Rendben gondoltam, erre a vacsira most már igazán kíváncsi vagyok…. És nem maradt el a várva várt hatás. Fantasztikus ízorgia terült szét a számban és egyre csak azon járt az eszem, hogy én ezt minden nap tudnám enni. Most már értettem, hogy mire is volt jó a másodpercek számolása:) Ezen a salátán bármilyen változtatással csak rontani lehetne. Szemet gyönyörködtető a látványa, isteni az íze, egészséges, és könnyű és ami számomra a legnagyobb meglepetést okozta, hogy a párom 3 óriási tányérral megevett belőle. Alig hittem a saját szememnek. Azóta, ha csak rágondolok is összefut a nyál a számban. Zárjuk a méltatást egy kis történettel: Nevét nem Julis Caesarról kapta, ahogy azt sokan gondolják. Az első ilyen salátát 1924-ben a mexikói Tijuana-ban Cesare Cardini étteremében készítették el, miután egy nyári hétvégén kifogytak egyes alapanyagok. És nekünk ez milyen jól jött…;)
Hozzávalók:
- A pirított kenyérkockákhoz:
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 2 csésze (0,5 liter) kenyérkocka francia bagettből vagy fehérkenyérből
- só
- A salátához:
- 1 db tojás
- 1 teáskanál Worcestershire-szósz
- 3 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1 közepes gerezd összepréselt fokhagyma
- só
- 1/2 teáskanál frissen őrölt bors
- 1 1/2 teáskanál szardellapaszta vagy 4 db kis szardella
- 1 teáskanál kapribogyó
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1/3 csésze (8 cl) extraszűz olívaolaj
- 1/3 csésze (8 cl) frissen reszelt parmezán sajt
- 2 közepes fej római saláta
Elkészítés:
A pirított kenyérkockák elkészítése: Vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, az olívaolajat és a kenyérkockákat. Ízlés szerint sózzuk meg, keverjük addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a kenyérkockákat. Tegyük a kenyérkockákat tepsibe, egyenletesen terítsük el, és 350 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára.
A saláta öntet elkészítése: A tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és 45 másodpercig főzzük. Utána vegyük ki, és hagyjuk lehűlni. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá az előzőleg összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a Worcestershire-szószt, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket (ha az olívaolajat túl gyorsan adjuk hozzá, akkor az kiválik).
A saláta elkészítése: Tegyük fa, üveg vagy műanyag (de nem fém) salátástálba a 3-5 cm-es kockákra felvágott salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.