Ennek a pizzának a különlegessége abban rejlik, hogy igazi energiabomba: tele van tápanyagokban gazdag fehérjével, rostokkal és egészséges zsírokkal. A pizza alapja búza-és gluténmentes, így minden ínyenc bátran fogyaszthatja!
Túlélőként már bizonyított a vadonban, most a konyhai profizmusról tesz tanúbizonyságot. Legújabb kötete, mely „A te életed, egyél érte” címmel jelent meg, egyre többek kedvenc szakácskönyve. Mint a műsoraiban már megszokhattuk, imádja a kihívásokat, a szokatlant, és most bebizonyítja, hogy a pizzát, hamburgert, sütit is el lehet egészségesen készíteni! A nyolchetes búza-és cukormentes programjában megtalálható az a gluténmentes pizza recept, amire mi is ráharaptunk.
Energiapizza
Recept 1 pizzához:
Pizza alap
– 4 púpozott kanál hajdinaliszt
– 1 evőkanál olívaolaj
– 200 ml víz
– 1 ek. friss rozmaring
– 1 tk. oregánó
– ½ teáskanál só
– 5 ek. chiamag
Szósz
– 1 marék kb. 12 db koktélparadicsom
– 3 púpozott ek. paradicsomszósz
– 2 gerezd fokhagyma
– egy kevés rozmaring vagy bazsalikom apróra vágva
– 2 ek. étkezési élesztőpehely
-néhány csepp olívaolaj
– 1 csipet só
Feltét
Évszaknak megfelelően válassz friss zöldségeket (hagyma, cukkini, brokkoli, padlizsán, gomba, olívabogyó, aszalt paradicsom
Elkészítés
A sütőt melegítsd elő 175 Celsius – fokra. Az alapanyagokat keverd össze egy nagy tálban. Arra figyelj, hogy a chiamag magába szívja a vizet, sűrű masszát fogsz kapni. Mielőtt úgy ítélnéd meg, hogy a tészta még elbírna egy kis hajdinalisztet várj vele pár percet, mert besűrűsödhet. Ha mégis lágynak találod a tésztát, egy kevés hajdinalisztet keverj bele. Ha összeállt a tészta, tedd egy kicsit vakvágányra, egy 28 cm-es tepsit bélelj ki sütőpapírral, kend be egy kis olívaolajjal, és a tésztát öntsd bele, majd egyengesd el, hogy kb. 1 cm-es legyen. Rakd be a sütőbe az alapot, állítsd be az órát 40-45 percre, hogy megsüljön.
Mielőtt leülnél olvasni, előbb készítsd el a szószt! A szósz hozzávalóit konyhai robotgéppel pürésítsd, amíg teljesen sűrű, és sima nem lesz. Ha ezzel megvagy, vedd elő a feltéteket, és készítsd elő ezeket is a pizzához.
Brrrr….amikor jelez a csengő, letelt a 40-45 perc, vedd ki az elősütött pizzaalapot, és kend szét rajta a szószt, a feltéttel gazdagítsd az ízvilágát, egy kevés olívaolajjal locsold meg a tetejét, és süsd még 5-10 percig. (Amíg a zöldségek meg nem puhulnak.)
Jó étvágyat hozzá!:)
Forrás: Bear Grylls: A Te életed, egyél érte