Itt a nyár, kezdődik a nagybetűs grillszezon! Egyre többen mennek ki a kertbe, parkokba, tópartokra és akár az erkélyekre is, hogy a kellemes délutáni, esti órákban élvezetes módon, kreativitást és erőfeszítést nem sajnálva finomabbnál finomabb grillfogásokat süssenek. Az igazi magyar szokásnak számító szalonnasütés még mindig töretlen népszerűségnek örvend itthon, miközben a barbecue is egyre kedveltebb, Európa más országaiban pedig igazán egyeduralkodónak számít. A ShopAlike nemzetközi csapata készített egy érdekes, képes összefoglalót 12 európai nemzet legautentikusabb és legkülönlegesebb grillfogásairól, ami minden sütögetni vágyónak nagyszerű inspirációként szolgál.
Karkówka
Lengyelország
A lengyelek teljesen odavannak ezért a sertés karajból készült ételért és valószínűleg ahány háztartás, annyiféle recept létezik. Az eredeti recept szerint a húst először több óráig pácolják napraforgóolajban, paprikával, fokhagymával, kakukkfűvel, oregánóval, mustármaggal, borssal, sóval és olykor egy kevés mézzel. Grillezés közben önthetünk rá egy kevés sört, hogy még különlegesebb legyen az íze. Köretnek általában burgonyát fogyasztanak hozzá és friss salátát paradicsommal, hagymával és cucumber sajttal.
Pølser
Dánia
Dániában a hot dog sokkal több egy egyszerű street foodnál, az étel dán verzióját kulturális örökségnek tekintik. A Pølser eredetileg a fogás alapját képző, karakteres vörös héjú sertéskolbászt jelenti. Az első lépésben megfőzik, vagy grillezik, majd olykor almás ízesítésű ketchuppal kiflibe teszik, adnak hozzá mustárt, egy remoulade nevű majonéz alapú, fűszerekkel és zöldségekkel feldobott helyi szószt, savanyúságokat és jó sok pirított hagymát.
Speklap
Hollandia
Habár a hollandok inkább az olajban sült fogásaikról és más országból származó grill receptekről híresek, van egy igazán egyedi specialitásuk, a speklap. A vastagra vágott bacon darabokat sütés előtt általában paprikával, curryvel, fokhagymával, sóval és borssal szójaszószban pácolják, majd jól átsütik. Természetesen ennek az ételnek is számos egyéb páccal készült változata van.
Kartoffelsalat
Németország
A németek, mint tudjuk, igazán odavannak a kolbászért, melyből ezernyi változatot grilleznek megunhatatlanul. Másik kincsük a krumplisaláta, mely hagyományosan nem hiányozhat egyetlen piknikről vagy sütögetésről sem. Annyira népszerű étel, hogy mindenkinek megvan a saját változata rá. A legnagyobb különbség a majonézhasználatban rejlik, hiszen míg északon tesznek belőle a salátába, addig délen ez teljesen kizárt. A klasszikus krumplisalátát héjában sült burgonyából, hagymából, mustárból készítik sóval, borssal, ecettel és olajjal, friss petrezselyemmel tálalva.
Merguez
Franciaország
A francia konyha nemcsak hagyományos receptekből áll, melyek generációról generációra szálltak, hanem olyan gazdag ízvilágú ételekből is, melyek az egykori gyarmatokból érkeztek Franciaországba. Pontosan így került a merguez kolbász is az európai országba, mely birka, marha, vagy a két hús kombinációjából készül, amihez chillit, esetleg harissát adnak (ettől származik a
vöröses színe), valamint köményt, szömörcét, fokhagymát és édesköményt. A kisütött kolbászokat zöldségekkel tálaljak, kenyérbe csavarva, vagy sült krumplival.
Sardinas
Spanyolország
Spanyolország szerencsés földrajzi helyzetének köszönhetően sosem szenved hiányt a friss és csodás halakban, tenger gyümölcsiben. Ez természetesen jókora hatással van a spanyol grill kultúrára, melynek az egyik legklasszikusabb fogása a szardínia. Fából rakott tűzön, egyben sütik ki őket (a belsőségeket csak a sütés után távolítják el) és bőségesen megszórják tengeri sóval. Miután megsültek a halak, facsarnak rá kis citromot, kenyérrel és lehetőség szerint aioli szósszal tálalják.
Kumru sandviç
Törökország
A törökök vitathatatlanul a grillezés császárai (vagy inkább szultánjai?), ráadásul van még a széles körben ismert kebabokon túl a másik nagy specialitásuk is. Ilyen fogás a kumru, mely marha kolbásszal (sucuk) és juhsajttal megrakott szendvics, csicseriborsóval, paradicsommal gazdagítva, csípős paprikával fűszerezve, a kenyér tetején szezámmal hintve. Az étel megjelenésében a galambokhoz hasonlít, innen származik a neve. (kumru=galamb)
Pivní buřty
Csehország
Csehország a finom sörök hazája, és mint tudjuk, mi sem illik jobban a fogyasztásához, mint a kolbász. Pont ezért gondolták úgy, hogy ezt a két dolgot kombinálják a pivní buřtyban. A sertés vagy marha kolbászt fokhagymával, hagymával sörben órákig pácolják. Ahogy a sütésre kerül a sor, a páclevet a kolbászokra öntve még felhasználják, így lesz igazán zamatos ízvilága az ételnek.
Insalata di riso
Olaszország
Olaszországban nehezen elképzelhető a piknikezés rizottó nélkül. A rizs megfőzése után, minden család kéje, kedve szerint tesz bele hozzávalókat. A legnépszerűbbek a zöldségek (borsó, uborka, hagyma, paprika és paradicsom), sajtok (fontina, emmental vagy provola), sonka (lehetőség szering mortadella vagy kolbászok), főtt tojás és tonhal, extra szűz olíva olaj és egy kevés só tálalás előtt. Ahogy Németországban, a majonéz használata is itt nemzeti vita tárgya.
Ćevapcici
Bosznia-Hercegovina
A cevapcici a balkán konyha igazi szimbóluma. Egész Dél-Kelet Európában népszerű, azonban az eredeti származási helye Bosznia. A cevapcici darált húsból készülő összegyúrt húsdarabkák megsütve, Boszniában marhából, Szerbiában pedig bárány, sertés vagy a két hús keverékéből készül. Általában adnak hozzá, kaymakot (ez egy sós ízű tejes ital, valahol a sajt és tejszín között), hagyma karikákat és ajvart (paprika pesztó), valamint különleges lepinje nevű kenyérben szolgálják fel.
Flintastek
Svédország
Igazán finom fogás a Flintastek, melynek alapja egy keresztben elvágott combszelet. Kis csontdarabka is van benne, nem véletlen a svédek kedvenc étele. Ráadásul az egész fogást a Frédi és Béni mesében sokszor látható hús inspirálta, melyet a svéd Smaland régió hentesei készítettek el először. A húst oliva olajban vagy vinegarban pácolják zsályával és rozmaringgal, fokhagymával és citrommal sütik alacsony lángon, mivel kevés benne a zsír. Általában krumplisalátával tálalják.
Grillilohi
Finnország
A finnek imádják a halakat, így az egyik kedvenc fogásuk nem véletlenül a grillezett pisztráng. A filé szeleteket megszórják citromhéjjal és borssal esetleg adnak hozzá kis bazsalikom levelet. Az egészet alumínium fóliába csavarják és úgy teszik a tűzre. Az ilyen halfogásokat általában zsenge burgonyával és vajszósszal fogyasztják.