Az alábbi három recept alapvetően gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények hozzáadásával készíthetők el. Kedvező hatásuk akkor is igen intenzív, amikor a gyermek lázas vagy az influenza tüneteit érezzük magunkon.
A gyümölcsökből, zöldségekből és gyógynövényekből készült italok bőven tartalmaznak olyan ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, amelyek segítik az immunrendszer védekezését a fertőzésekkel szemben. Azok a növények, amelyek székletlazító hatásúak, ilyen módon meg is gyorsítják a folyamatot. Ide tartoznak: alma, sárgabarack, földi szeder, fekete áfonya, fekete ribiszke, sárgarépa, körte, zeller, fokhagyma és a hagyma.
Az izzadást elősegítő növények: bazsalikom, hársvirág, citromfű, bodzavirág, bormenta, cickafarkkóró, a kamilla, gyömbér, fahéj
Francia citromfüves hársfatea
Ez a tea kitűnő hűtő hatásával jól csillapítja a gyermekek lázát. Forrón fogyasztva a citromfű és a hársfavirág egyaránt izzasztó hatású, mivel serkentik a vérellátást és a veríték kiválasztását. A tea csökkenti a hurutos pangást is, és meggyorsítja a torokfájás, a meghűlés, a köhögés és az infulenza gyógyulását.
Hozzávalók:
– 2 tk. friss vagy 1 kk. szárított hársfavirág
– 2 kk. firss citromfű
– 600 ml víz
Elkészítés:
A növényeket tegyük bele a teáskannába, és öntsük rá a forrásban lévő vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni 10 percet. Édesíthetjük mézzel. Ajánlott fogyasztása 2 óránként egy csészével.
Fekete ribiszkés almalé
Frissítő gyümölcsital, finom zamatos íze miatt nagyon szeretik a gyermekek. A receptben szereplő mindhárom gyümölcs antiszeptikus hatású alkotórészeket tartalmaz, C-vitaminban és bioflavonoidokban gazdag, ezáltal segíti a szervezet harcát a fertőzések ellen. Ugyanakkor csökkenti a légúti fertőzések kísérő hurutos pangás okozta kellemetlen tüneteket is, és így a lázat is leviszi.
Hozzávalók:
– 2 megtisztított alma felvágva
– 50 g fekete ribiszke
– 45 ml víz
– 2 kk. citromlé
– méz ízlés szerint
Elkészítés:
Az almát és a ribiszkét lábasban felforraljuk. Alacsony fokozaton melegítsük még 10 percig, majd szűrjük le. Tegyük bele a citromlevet és a mézet. Forrón tálaljuk.
Ha pedig minket is megtámadott a vírus, a következő koktélt kortyolgassuk el naponta egyszer:
Répás céklakoktél
A céklának régóta ismert az immunrendszert erősítő, a lázat csökkentő a toxinok kiürítését fokozó, a máj és belek működését serkentő hatása. Mindezeken kívül stimulálja még a nyirokkeringést, segíti a szervezet védekezőképességét, és csökkenti a légutak gyulladását. A sárgarépa serkenti a belek működését, és az uborka fokozza a toxinok kiürítését a vesén keresztül.
Hozzávalók:
– 125 ml céklalé
– 125 ml sárgarépalé
– 90 ml uborkalé
– 1 ek. citromlé
– 1 ek. élőflórás joghurt
Elkészítés:
Keverjük össze a zöldségleveket a joghurttal. Az akut tünetek elmúlásáig igyunk meg belőle naponta két pohárral.
Természetesen, ha a tünetek nem enyhülnek, azért tegyünk egy látogatást az orvosnál!
Forrás: Anne McIntyre: Gyógyító italok