Érik az eper, ami számomra visszavonhatatlanul is azt jelenti, hogy már csak „egyet kell aludni” és itt van a nyár. Ezúttal két receptet hoztam nektek. Egy sütit ( ne aggódj, nem pitét kell sütnöd) és egy frissítő.
{adselite}
Epres receptek
Sajnos a babák ebből most kimaradnak, hiszen az epret csak 1 éves kor után lehet bevezetni az étrendjükbe, nekik marad az üveges verzió.
Az első recept egy könnyű süti, amit akár a játszótérre is magatokkal vihettek. Első ránézésre becsapós, mert szerintem a pizzás csigára hasonlít. Tuti biztos, hogy a pizza imádó csemetéd is elkesen fogja falatozni. Te pedig megnyugodhatsz, hogy végre egy kis gyümölcshöz is jutott a gyerek a homok mellett.
Epres tekercs
Hozzávalók a tésztához:
– 1 tojás
– 1/4 csésze margarin
– 1 teáskanál száraz élesztő
– 2 csésze liszt
– 1 csésze porcukor
– 1/2 csésze tej
– 3 evőkanál vaj
– 1 csipet só
– 1/2 csomag vaníliáscukor
Hozzávalók a töltelékhez:
– 1 csésze eper
– 1/2 csésze eper lekvár
– 1/4 csésze cukor
– 1/2 csésze krémsajt
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a tészta hozzávalóit. Amennyiben te is száraz élesztőt használsz, azt nem szükséges a tejben felfuttatni, így spórolsz egy kis időt. Egy kicsit hagyd pihenni a tésztát meleg helyen letakarva.
Addig elkészíteted a tölteléket. Az epret pépesítsd egy kicsit, úgyhogy maradjanak benne nagyobb darabok is. A pépet keverd el az eperlekvárral, és a cukorral. A tölteléket a hűtőben pihentetheted.
Amikor kicsit megkelt a tésztád, nyújtsd ki téglalap alakúúra, nagyjából 0,5 cm vastagságúra. Közben előmelegítheted a sütőt 190-200 fokra. Ezután kend el rajta a tölteléket, a tésztát pedig tekerd föl. Vágj belőle szeleteket, amit egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezz rá. Ha ezzel megvagy, mehet a sütőbe. Nagyjából 20-30 percig süsd, amíg a tészta aranybarna nem lesz. Sütés közben a krémsajtot keverd el egy kis cukorral, amit a csigák tetejére fogsz önteni, ha elkészült a süti – még melegen.
Tipp: Én attól általában lustább vagyok, hogy tésztát gyúrjak, így előnyben szoktam részesíteni a bolti fagyasztott leveles tésztát, így ha szorít az idő, azzal is elkészítheted a sütit.
Epres limonádé
Hozzávalók:
– 1 citrom
– 3 csésze epre (igazából tetszés szerinti mennyiség)
– Cukor
– Menta
Készíts egy limonádé alapot, majd az eper nagy részét turmixold össze. A pépet öntsd a limonádéba. A maradék epret kockázd föl, és tedd a nyári koktélodba. Citromkarikával, és egy kis mentával is díszítheted.
Jól hűtsd le, ha nincsen időd, akkor tegyél a poharakba jégkockát.
Forrás: therecipecritic.com, deliciouslysprinkled.com