Ismét bebizonyosodott, hogy az ember ízlése változik. Az előző cikkemben írtam a csodasalátáról és a másik szintén bajnoki címre törő vacsoránk a cukkini lepcsánka volt.
Az idén nagyon sok cukkini termett a kertünkben, és már kimerítettük a grillen, rántva, töltve, rakottan történő elkészítés tárházát, amikor szomszédunk javasolta, hogy próbáljuk ki a cukkini lapcsánkát.
A férjem „húsfüggő”, így nem rajongott a tökféle vacsiért, „Hiszen nem vagyok én nyúl” kijelentéssel próbált meggyőzni, hogy inkább valami fehérjedús kerüljön az asztalra a zöldség helyett. A csülök-sör kombináción nem látott messzebb. Ha tehetné, még mindig mamutot enne, azonban a cukkinicsánkával-ahogy én elneveztem- kiegészítve.
Nagyon hamar elkészül, finom és egészséges is!
Hozzávalók:
2 db közepes cukkini
1 db tojás
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
1 mokkáskanál bors
3-4 púpozott evőkanál teljes kiörlésű tönkölyliszt
Elkészítés:
A cukkinit meghámozzuk, kimagozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A fokhagymát nyomóval belenyomjuk, hozzáadjuk a fűszereket, lisztet, tojást, kikeverjük, és azonnal sütjük bő olajban, mert levet ereszt. Sütés után érdemes szalvétára vagy papírtörlőre tenni, hogy a felesleges olajat felszívja a lapcsánkáról.
Lehet fokhagymás- vagy akár juhtúrós tejfölös mártogatóssal is tálalni.