Nyakunkon a Húsvét, tojás és sonka dögivel, de mi legyen a desszert? A klasszikus vonalat követnéd, egy finom kaláccsal? Netán a nyuszit csempésznéd az étkezőasztalra, répatorta formájában? Esetleg valami teljesen meghökkentő húsvéti süteménnyel lepnéd meg a családot? Mutatunk 3 receptet, melyek isteni finomak, és biztosan sikert aratsz majd velük Húsvét vasárnap, vagy épp hétfőn.
{adselite}
Húsvéti sütemény receptek
Répatorta muffin
Hozzávalók (24 db):
2 csésze liszt (190g)
3/4 teáskanál szódabikarbóna
3/4 teásanál sütőpor
1 és 1/2 teáskanál fahéj
3/4 teáskanál só
3 tojás
1 és 2/3 csésze kristálycukor (330g)
1 és 1/4 csésze margarin (255g)
2 evőkanál citromlé
1 csésze reszelt sárgarépa (250g)
1/2 csésze pirított dió, apróra vágott (90 g)
A krémhez:
570 gr krémsajt, szobahőmérsékleten
1 csésze margarin, szobahőmérsékleten
2 csésze porcukor (220g)
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál vanília-kivonat
pirított dió, apróra vágott, a díszítéshez, opcionális
50g marcipán, opcionális
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat és a sót egy közepes tálban, majd tegyük félre. Dolgozzuk egybe a margarint a citromlével, majd ezt is tegyük félre. Reszeljük le a sárgarépát, nyomkodjuk ki a levét – ezt később magában, vagy gyümölcslében odaadhatjuk a gyerekeknek is. Keverjük ki a tojást és a cukrot habosra, majd adjuk hozzá a margarin-citromlé keveréket – alaposan dolgozzuk össze. Érdemes robotgépet használni, de kézi erővel is megoldható a feladat. Ezt követően jöhet a száraz hozzávalókból álló keverék, majd a dió és a sárgarépa. Az így kapott masszát töltsük a muffinformákba.
Süssük 18-20 percig, vagy tűpróbáig. Hagyjuk teljesen kihülni.
A krém elkészítése:
Keverjük össze a krémsajtot, margarint és a porcukrot – itt is érdemes botmixerrel, robotgéppel dolgozni -, a kívánt állagot 10-12 perc után éri el. Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen! A végén adjuk hozzá a citromlevet és a vaníliát. A krémes mázt ezután töltsük kis nejlonzacskóba, vágjuk ki a végét, és így vigyük fel a muffinok tetejére.
Díszítés; szórhatunk a tetejére pirított diót, és készíthetünk kis répácskákat marcipánból – de akár vehetünk húsvéti apró marcipán figurákat is. A gyerekek is imádni fogják!
Csupa csokis húsvéti sütemény
Hozzávalók:
185g étcsokoládé
185g margarin
85g liszt
40g kakaópor
3 tojás
275 g porcukor
6 krémmel töltött közepes csokitojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Olvasszuk fel a margarint és az étcsokoládét vízgőz felett, majd hagyjuk hülni. Keverjük össze a tojást és a cukrot habosra – gyorsabb és egyszerűbb, ha kézi turmixgépet használunk. Ezután keverjük bele az így kapott keveréket a csokoládés masszába. Fontos, hogy ne legyen meleg, mert akkor a tojás megfő! Beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport, majd jól összedolgozzuk. Tegyük sütőpapírral bélel tepsibe, és süssük 20 percig.
De ne tétlenkedjünk, eközben a krémmel töltött csokitojásokat vágjuk félbe. Ha nem pont a felénél sikerül, vagy eltörik, ne aggódj, úgy is finom lesz.
A félig kész süteményt vegyük ki a sütőből, majd óvatosan nyomjuk bele a tetejébe a csokitojásokat. Süssük tovább még 10-15 percig.
Tálalás előtt hagyjuk kissé hülni. Vanilia fagylalttal tálalva mennyei!
Olasz húsvéti kalács
Hozzávalók:
1 csomag instant élesztő por
1 és 1/4 csésze tej
1/3 teáskanál só
1/3 csésze margarin
2 nagy tojás
1/2 csésze kristálycukor
4 csésze liszt + amennyi a formázásnál szükséges lesz
kevés margarin
1 nagy tojás sárgája – a tetejére
3 festett húsvéti tojás (nem kell előre megfőzni)
színes cukorszórás- ez opcionális
Elkészítés:
Tegyük egy kis edénybe a tejet és a margarint, majd melegítsük addig, amíg a margarin teljesen fel nem oldódik, de ne forraljuk fel. Egy nagy tálba tegyük az élesztőt, sót, tojást és a cukrot – keverjük el -, majd adjuk hozzá a meleg tej keveréket. Tegyünk bele 2 csésze lisztet, és kezdődhet is a dagasztás. Robotgéppel közepes sebességn kb. 2 pec, kézzel dolgosabb, de nem lehetetlen. Lassan adjuk hozzá a maradék 2 csésze lisztet, majd dagasszunk tovább. Amikor már szépen elválik a táltól és a kezünktől, tegyük át egy másk tálba – amit előtte nagyon vékonyan kikentük margarinnal-, majd takarjuk le egy koyharuhával, vagy egy fedővel és meleg helyen hagyjuk kelni. (kb. a duplájára kell nőnie.)
Így készül a kalács!
Miután megkelt a tészta, tegyük egy lisztezett deszkára, vagy pultra, és vágjuk 6 egyenlő részre. Mindből gyúrjunk csíkokat (kb. 2,5 cm széles és 30 cm hosszú), majd párosával fonjuk össze őket, a végüket összedolgozva, így kapjuk meg a kerek fonott formát. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, helyet hagyva a növekedésüknek. Ezután fedjük be lazán és hagyjuk kelni még órát őket.
1 nagy tojás sárgájával kenjük be a tetejüket – ezután jöhet a cukorszórás – majd helyezzük a hímes tojásokat a fonott „kosárkák” közepébe. Süssük a kalácsokat 180 fokon 18-20 percig.
Kész! Jó étvágyat hozzá!
forrás: americanheritagecooking.com, cookbakeeat.com, jessicagavin.com