A húsvéti tojásokat természetes alapanyagokkal festeni sokkal élvezetesebb, mint a mesterséges színezők használata. Kedvünk szerint próbálhatunk színeket keverni, bizonyos összetevők hozzáadásával, vagy épp elvételével így folyton más és más színárnyalatokat kaphatunk a tojásfestés során. Értelemszerűen a természetes tojásfestés több időt vesz igénybe, mint a bolti változatok, de abszolút megéri, és remek családi program is egyben.
{adselite}
Azért fantasztikus a húsvéti tojásfestés természetes változatával kísérletezni, mert az ember sosem tudhatja, hogy a végeredmény pontosan milyen színű húsvéti tojás is lesz. Függ az áztatás hosszától, az alapanyagok minőségétől és mennyiségétől, de ott van még a tojás alapszíne is.
A hideg tojást, hideg vízbe tesszük – plusz a természetes színezőt – és főzzük 12 percig. Ezután hagyjuk kihülni – majd hűtőbe rakjuk.
A tojásokat mindig egy kanál segítségével vegyü ki a vízből, majd óvatosan helyezzük teljes száradásig egy papírtörlőre. Ne mossuk, ne fogdossuk, mert akkor foltos lesz – persze lehet ez is egy cél.
Természetes húsvéti tojásfestés tippek:
Tojásfesték készítése házilag
A fehér tojásokon a színek élénkebbek, a barnákon sötétebbek lesznek. Ecet hozzáadásával plusz árnyalatok hívhatóak elő. Bátran próbálgassuk az áztatási idő – ecet – alapanyag variációkat!
– A vörös káposzta adja a legdrámaibb átalakulást (ha a tojást hosszú ideig áztatjuk benne szép, mély kék színt kapunk).
– A kurkuma, curry narancsos, sárgás színt adnak (a főzővízbe 4 evőkanállal érdemes tenni, prsze sökkenthető, ha halványabb színt szeretnénk elérni).
– A vöröshagyma barnás, vöröses színt kölcsönöz. A hagymáknak csak a bőrét használjuk fel.
– A cékla lilás-rózsaszínessé teszi a tojásokat
Használható még: kávé – barna, spenót levél – halvány zöld, pirospaprika – vöröses, lilahagyma – mély vörös
Forrás: kirstenrickert.com