Szeretnél idén valami különleges süteményt tenni az ünnepi asztalra? Olyat, mely nem csupán ízében, de látványában is igazi élményt jelent? Hoztunk neked egy fantasztikus receptet.
{adselite}
Nem árulunk zsákbamacskát, ez nem egy pille könnyű piskóta recept, de nem is egy bonyolult dobostorta. Az időért cserébe egy szemet gyönyörködtető és nagyon finom sütemény lesz a jutalmad.
Nézzük hát, hogyan is készül ez a karácsonyi sütemény:
Előkészítés: 30 perc
Sütés: 65 perc
Hozzávalók:
A sütemény:
-187 gramm liszt (ez körülbelül 1 ½ csésze plusz 3 evőkanál liszt, de jobb, ha kimérjük)
-½ teáskanál sütőpor
-csipet só
-1 csésze áfonya – friss, vagy aszalt
-140 gramm fehér csokoládé
-½ csésze margarin (szobahőmérsékleten)
-300 gramm cukor
-½ csésze tejszín
-½ csésze mascarpone
-3 tojás
-1 teáskanál vanília-kivonat
-2 evőkanál pirított vaj
Máz:
-¼ csésze vaj (lágyított)
-110 gramm krém sajt
-1 ½ csésze porcukor
-1 teáskanál vanília-kivonat
A díszítéshez:
-1 marék aszalt áfonya
-1 evőkanál olaj
-½ csésze fehér csokoládé darabka
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeveréses esetén 160 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy sütőformát.
Keverjük össze a lisztet, sütőport, sót, majd szitáljuk át és tegyük félre. Egy kis serpenyőben közepes lángon, forgassunk át 2,5 evőkanál vajat, amíg szép sárga színüvé nem válik, távolítsuk el a habot, és tegyük félre hűlni. Verjük fel a tojást és a vanília kivonatot, majd tegyük félre.
Keverjük össze a vajat – mixerben közepes sebességen -, amíg krémessé válik, majd lassan adjuk hozzá a cukrot. Ezután jöhet a tejszín és a mascarpone, majd alacsony fokozatra kapcsolva a száraz hozzávalók-tojásos massza felváltva.
A csokoládé- és az áfonya darabokat is dobjuk külön-külön egy marék lisztbe, majd forgassuk át őket. Ezután a már elkészült tésztába óvatosan forgassuk bele először a csokoládét, utána az áfonya darabokat.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe és egyengessük el a tetejét szép simára. Egy késsel húzzunk egy vonalat a sütemény közepén és öntsük bele a pirított vajat. Süssük, amíg a tészta teteje aranybarna lesz – tűpróbát érdemes csinálni.
Várjuk meg míg teljesen kihül, majd borítsuk ki egy tálaló tálra. Közben készítsük el a mázt; A mixerben keverjük össze a tejszínt, az olvasztott vajat és a krémsajtot simára. Lassan adjuk hozzá a porcukor-vanilia kivonatos keveréket.
Az elkészült mázzal vonjuk be a tortát, és tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt a tetejét még hintsük meg áfonyval és a margarinnal felolvasztott fehércsokoládéval.
Jó étvágyat hozzá!