Megvan az az érzés, amikor a frissen sütött falusi kenyér illatát megérzed, a ropogós kérgébe belevág a kés, és a puha belsőt elérve legszívesebben kitépnél egy darabot. Ezt az érzést csak fokozhatjuk, ha Te magad készíted, és veszed ki a sütőből forrón, elkészítve a kenyered.
Ügyesen kell lavíroznom, ami a kaját illeti, hiszen van nekem egy Uram, az én drága férjem, aki nem elégszik meg a salátákkal, a finom egészséges ételekkel, a gyerekeimről nem is beszélve. Pörkölt, töltött káposzta, hús, kenyér, ha kenyér akkor a jó puha zsírral megkenve egy kis lilahagymával….saláta persze jöhet, kiegészítve a felrosoroltakat, egy jó nagy szelet kenyér kíséretében. Ha pedig már én is ott ülök, tutti, hogy fel nem állok, míg két karéj kenyeret magamba nem nyomok. Ennek pedig az eredménye, hogy úgy kerekedik a hátsóm, és úgy nő a hasam, ahogy az a kellemes érzés, ahogy ezt betolom.
Miután na, hát mi már csak egy ilyen szénhirdát zabáló család vagyunk, elkezdtem itthon kenyeret sütni. Hol kisebb,hol nagyobb sikerrel: volt, hogy csodaszép cipót sütöttem, amely borzasztóan rossz volt, vagy finom lett, de nem volt ropogós, és guszta, aztán néha előfordult az is, hogy sikerült, és olyan büszke voltam magamra arra a 10 perce, míg megettük.
Az Éléskamra falusi fehér kenyér lisztkeveréke átütő sikert aratott az egész családnak, melyet roppant egyszerű elkészíteni, így a gyerekekkel itthon sütjük a kenyeret. Ez a több lisztből álló keverék tökéletesen alkalmas arra, hogy egy kívül ropogós, belül puha, teljesen mellékíz mentes kenyeret süthess, ami kísértetiesen hasonlít a hagyományos kenyérhez. Azért szuper, mert bátran fogyaszthatod, ha fogyókúrázol, cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy, glutén érzékenyekséggel küzdesz, vagy egyszerűen csak áttérnél a reformkonyhára.
Kezdő konyhatündérek, ügyes háziasszonyok, gyermekükkel együtt sütögető anyukák is könnyen el fogják készíteni. Nem fogtok csalódni benne, egy egészséges és roppant finom kenyeret csempésztek az otthonotokba!:)
Lássuk, mi kell hozzá:
- 1 csomag Éléskamra Falusi fehér kenyér lisztkeverék
- 3 db M-es tojás
- 150 ml víz
- 10 ml friss citromlé
- 30 g zsiradék
- pici reform liszt, szóráshoz
Elkészítés:
A tojásokat keverd el a vízzel és a friss citromlével, valamint a folyékony zsiradékkal, add hozzá a lisztkeveréket és dagasztó szárral vagy kanállal kb. 2-3 percig keverd, a lényeg, hogy minél több levegőt igyekezz beledolgozni!
30 perc pihentetés után pici reform liszttel szórt felületen gyúrd át! Kívánságod szerinti alakra formázd meg! Hintsd meg pici liszttel kívül, hogy házias hatású és jó ropogós legyen, majd vágd be 4-5 helyen mélyebben!
Süsd készre alsó-felső fokozaton, légkeverés nélkül 200 fokon 20 percig, majd 180 fokon 45 percig. A sütési idő egyénileg kicsit több vagy kevesebb lehet, a sütőtől függően.
Rácson hűtsd ki, csak ezután vágd fel!
1 óra alatt rittyentettél is egy majdnem fél kilós kenyeret!
Nézzük meg, mitől lehet ez a lisztkeverék ennyire profi:
- Gluténmentes
- Gabonamentes
- Hozzáadott cukortól mentes
- Tejmentes
- Szójamentes
- Élesztőmentes
- Adalékmentes
- Tartósításmentes
- Szénhidrát csökkentett
Jogosan merül fel a kérdés, hogy tulajdonképpen mi van benne, ha ez mind nincs 🙂 Tápióka keményítő, bambuszrost liszt, mandulaliszt, útifűmaghéj liszt, Paleolit Éléskamra Foszfátmentes sütőpor (savanyúságot szabályozó anyag: borkősav, térfogatnövelő szer: nátrium-hidrogén-karbonát, tápióka keményítő), szezámliszt és végül himalája só elegyéből áll a lisztkeverék.
Variáld, ahogy szeretnéd, készíts belőle bundáskenyeret, pirítóst, kend meg házi zöldségkrémmel, vagy valami frankó pástétommal és tuti, hogy a gyerekek is jót esznek majd belőle, te pedig nyugodt lehetsz, mert szuper egészséges ételt készítettél. Jó sütögetést!