A limonádé remek frissítő nyáron, kiváló vendégváró és szenzációsan mutat az asztalon! Bár cukrot, vagy mézet szinte az összes változata tartalmaz – így nem éppen diétás ital -, de a sok víz és egyéb egészséges hozzávaló igazi fitt bombaként hat a szervezetre. Találtunk egészen egyszerűt, fűszerrel megspékelt, vagy épp alkohollal kombinálható változatot is. Ám a lentiek bátran variálhatóak, kicserélhetőek benne a gyümölcsök – érdekes lehet a citromot limera, grapefruitra, vagy narancsra cserélni például.
Levendulás limonádé
Hozzávalók:
6 csésze víz
1/4 csésze cukor
1/4 csésze méz
3 evőkanál szárított levendula (teatojásban)
2 csésze frissen facsart citrom leve
1 citrom , szeletelve (a díszítéshez)
{adselite}
Elkészítés:
Közepes lángon, forraljunk össze két csésze vizet és a cukrot. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a mézet és a teatojásba zárt szárított levendulát. Hagyjuk így hozzávetőleg negyed órát, majd vegyük ki belőle a teatojást/teakanalat.
Egy nagy kancsóba tegyük bele a frissen facsart citromlevet , az elkészült szirupot és a maradék vizet. A legfinomabb akkor lesz, ha 2 órára hűtőbe tesszük.
Mentás limonádé
Hozzávalók:
1,5 l víz
80 g cukrot
2,5 dl frissen facsart citromlé, vagy 3 nagyobb lime
maroknyi menta
Elkészítés:
A cukrot egy kevés forró vízben oldjuk fel, majd adjuk hozzá a citromlevet. Majd tegyük egy kancsóba, adjuk hozzá a maradék vizet és a mentát – előtte dörzsöljük meg egy kicsit őket, hogy jobban kijöjjön az íze.
Görögdinnyés-málnás limonádé
Hozzávalók:
900g mag nélküli görögdinnye, kockára vágott (kb. egy kis dinnye)
1 csésze friss vagy fagyasztott málna
1 csésze frissen facsart citromlé
1 csésze víz
1/4 csésze méz (opcionális)
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a dinnyét, a málnát és a citromlevet. Szűrjük le, majd öntsük át egy kancsóba, adjuk hozzá a vizet, a mézet (ha édesebben szeretnéd) és alaposan keverjük össze. Hűtőben legalább 2 órát hagyjuk állni.
Fogyasztás előtt jól keverjük fel. Tehetünk bele egy kis szódavizet, de akár egy kevés vodkát is. 😉
Rozmaringos uborkás limonádé
Hozzávalók:
3 nagy uborka
1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring (és 3 egész gally a díszítéshez)
1 csésze víz
1/2 csésze friss citromlé
1/4 csésze méz (akik édesebben szeretik, azok tehetnek bele többet is)
Elkészítés:
Vágjunk 12 vékony szelet uborkát a díszítéshez. A többit hámozzuk meg, és szeleteljük fel és az apróra vágott rozmaringgal együtt turmixoljuk össze. Ezután egy szűrjük át – a levet alaposan nyomjuk ki.
Keverjük össze az így kapott uborka levet a vízzel – aki lágyabban kedveli, tehet bele több vizet is – , citromlével és a mézet. Tegyük a hűtőbe 1 órára. Fogyasztás előtt tegyünk a poharakba jeget és rozmaring gallyat, valamint uborka szeleteket.