Biztos te is próbálsz olyan receptekkel előrukkolni, amik legalább részben egészségesek – mert, ha valamelyik nasi túlságosan arra sikerül, az általában nem arat osztatlan sikert. De mi a helyzet a madártejjel? Most mutatok egy olyan verziót, ami jóval egyszerűbb, gyorsabb – és persze egészségesebb a régi változatnál.
Egy kis előzetes
Az eredeti, nagymamámtól származó recept 4 evőkanál cukrot ír – nos, nekem jelenleg már 2 is sok, pedig gyerekként csak úgy faltuk a mézédes finomságot. Ugyanakkor tudni kell, hogy nem igazán szeretem a túlságosan édes ízeket. Szóval, ha rám hallgatsz, csináld 1,5 kanál cukorral (vagy próbáld ki az édesítőt, amit lejjebb ajánlok), hiszen utólag még mindig tudsz édesíteni, ha szükségét érzed.
{adselite}
Hozzávalók
- 4 tojás
- 2 evőkanál cukor (vagy 1 evőkanál Diawellness negyedannyi édesítő)
- 1 liter tej
- 1 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- mazsola ízlés szerint
Fotó: hungryaustralian.com
Elkészítése
- Keverd össze a cukrot, vagy a cukorhelyettesítőt a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával, majd add hozzájuk az evőkanálnyi lisztet.
- Öntsd hozzájuk a tejet. Alacsony lángon kezdd el forralni, nehogy leégjen, amíg készíted a habot.
- A tojások fehérjét verd kemény habbá (egy csipet porcukorral lesz igazán finom).
- Most jön a modern csavar, ami megkönnyíti és felgyorsítja a desszert összeállítását: a fehérjéből kanalazz evőkanálnyi felhőket egy tányérra, majd tedd a halmokat mikróba, kb. 1 percre. (Ez az időtartam teljesítménytől függően változhat, de egyszerűen ellenőrizheted: ha a tojásfehérje kemény lett, elkészültél, ha nem, pár másodpercre tedd még vissza.)
- Időközben felforrt a tojásos tej, ideje megkóstolnod, elég édes-e. Ha nem, most nyugodtan pótold.
- Szórd bele a sűrű krémbe a mazsolákat, végül öntsd egy nagy tálba, vagy néhány kisebbe, és halmozz rájuk a tojások fehérjéből.
- Díszítésképpen mehet rá még pár szem mazsola, és irány a hűtő.
Persze, ezen az egyszerű módosításon felül is bőven tudsz min változtatni, amennyiben még egészségesebb desszertet szeretnél. A sima lisztet kiválthatod rizslisztre (gluténérzékenyeknek is ideális választás), a vaníliás cukor helyett kikaparhatsz egy vanília rudat. Na és persze háztáji tojásból és tejből, vagy növényi tejből is készülhet ez a finomság. Az mindenesetre biztos, így rá tudod venni a gyerekeket, hogy fehérjét is egyenek!
Fejléc: pinsdaddy.com