A vasárnap délutánt Vesnával töltöttem, akivel szaloncukrot és bonbont készítettünk az ünnepekre. Vesna szabadidejében imád csoki bonbonokat gyártani, és különleges ízvilágokkal kísérletezni. ( Pl. matcha teapor eperlekvárral fehér burokban:) ) Nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű az elkészítésük.
Narancsos-gyömbér marcipán szaloncukor
– 100 g marcipán massza 54% mandula tartalommal (Sparban lehet kapni)
– 1/2 dl frissen csavart narancslé
– 1 db narancs héja reszelve
– egy darab friss gyömbér lereszelve (kb. 2 cm-es darabot reszeljünk le)
– 1-2 ek. méz (ha szükséges)
– 20 dkg étcsoki/ fehér csoki
Elkészítés:
1. A hozzávalókat jól összegyúrjuk! A mézet csak akkor tegyük hozzá, ha keserű a massza íze.
2. A masszát sütőpapírra tesszük, és szaloncukor formákat vágunk ki belőle késsel. Ha nagyon ragad, tegyük a hűtőbe egy kis időre. (kb. 20 percig)
3. Vízgőz felett a csokoládét megolvasztjuk, ezt követően a szaloncukrokat megforgatjuk benne, majd sütőpapírra téve megvárjuk, hogy megdermedjen a csokoládé.
4.Mielőtt még megszáradna a csokimáz, 2 pöttyöt teszel rá a másik csokiból, fogpiszkálóval széthúzogatod, hogy díszes legyen.
5.Ha megszáradt a máz rajta, levágjuk a csokit a széléről. A tetejét megszórjuk lüszter porral, hogy csillogjon.:) (Lüszter port a Fővámtéren található Ázsia Bt.-nél lehet kapni.)
Szilvás marcipán szaloncukor
Hozzávalók:
– 10 dkg darált mandula
– 10 dkg marcipán
– 20 dkg étcsoki/ fehér csoki
– 2 kanál házi szilvalekvár
– 2 ek. 40%-os Stroh rumot
Elkészítés:
1. A marcipánt a lekvárral és a darált mandulával addig gyúrom, míg össze nem áll. Ha az állaga lágy, és ragacsos akkor tegyünk még hozzá mandulát.
2. A masszát sütőpapírra tesszük, és szaloncukor formákat vágunk ki belőle késsel. Ha nagyon ragad, tegyük a hűtőbe egy kis időre. (kb. 20 percig)
3. Vízgőz felett a csokoládét megolvasztjuk, ezt követően a szaloncukrokat megforgatjuk benne, majd sütőpapírra téve megvárjuk, hogy megdermedjen rajtuk a csokoládé.
4..Mielőtt még megszáradna a csokimáz, 2 pöttyöt teszel rá a másik csokiból, fogpiszkálóval széthúzogatod, hogy díszes legyen.
5.Ha megszáradt a máz rajta, levágjuk a csokit a széléről. A tetejét megszórjuk lüszter porral, hogy csillogjon.:) (Lüszter port a Fővámtéren található Ázsia Bt.-nél lehet kapni.)