Arról nagyon sok szakirodalom lelhető fel, hogy mit, és hogyan érdemes a babáknak enni adni. Mikor vezessük be az új ízeket és mi legyen a napi menü – erről már mi is írtunk. Ám kevesebbszer foglalkoznak azzal, hogy azoknál a kisgyerekeknél, akik már túl vannak a hozzátáplálás rögös útján – azaz lényegében már majdnem mindent ehetnek, amit a szüleik -, miként is nézzen ki egy napi menü. Mi most ehhez adunk némi segítséget.
Először tisztázzunk pár apró részletet. A tehéntej bevezetését van, aki már ilyen korban elkezdi, de javasolt ezt majd csak a második születésnap környékére tenni, csökkentve az allergiás reakció kialakulását. Plusz a boltban kapható tej, egy felvizezett valami, amit bár szeretünk, de a tápértéke nem összevethető egy 12+/24+-s tejitaléval.
{adselite}
Vannak gyümölcsök, amik 1,5 éves korig még tiltólistások – szintén az allergizálás lehetősége miatt. Ilyenek az apró szemű gyümölcsök – pl. a szeder, málna, eper -, a déligyümölcsök -pl. ananász, kivi, mangó -, a mogyoró, dió – ezek 2 éves kor után adhatóak csak – és a méz – ezt is 1,5 éves korig a propolisz miatt érdemes hanyagolni. Persze lehet csalni, pl. ha az epret körbehámozzuk, hogy az apró kis magokat ne egye meg a kisgyerek.
Számomra érdekes, hogy a gombánál is általában 1,5-2 éves kor a küszöb. Tény persze, hogy ezt nehezen emészti a szervezet, így a hasfájósabb gyerekek esetén valóban érdemes kivárni vele ezt a kort. Ám, akinél nem voltak ilyen panaszok, van egy trükk a bevezetésére. Én is ezt csináltam anno, minkét lurkóm 1 évesen már kapott tejfölös gombapörköltet, csak épp leturmixolva. Sűrű masszát kaptam így, épp, mintha csak gombakrémet készítettem volna – isteni egyébként melegszendvicsre is.
A tojás sárgáját már elvileg megízlelték és megszerették, most jöhet a fehérje is. Érdemes tojáskrémként adni nekik először, amibe beletesszük az egész tojást.
Amit tudunk, készítsünk oliva olajjal. Könnyebb és egészségesebb a napraforgó olajnál. Isteni vele a rántotta, de a pörköltök is különleges ízt kapnak általa.
Amennyire lehet, kerüljük még a kész gyümölcsjoghurtokat. Rengeteg cukrot és színezőanyagot tartalmaznak. Maradjunk inkább annál, amit még kisebb korukban csináltunk, azaz vegyünk natúr joghurtot, és pépesítsünk bele mi gyümölcsöt. Sokkal finomabb, szülőknek is ajánlott!
Nézzünk meg egy napi menüt, ami egészséges, tápláló és finom:
Reggeli: A koránkelőknek (érts. reggel 6) 210-240 ml 12+/24+-os tejital/ a bátrabbaknak kakaó, de lehet kapni ízesített tejitalt is.
Rá egy órára kaphatnak 1 szelet teljes kiőrlésű /feles /rozsos /graham pékárút margarinnal, sajttal, zöldséggel (uborka,paprika, paradicsom, retek…), amennyiben felvágottat adnánk, kerüljük azokat, amik túl fűszeresek és nem vagyunk biztosak benne, hogy mit tesznek bele – pl.: párizsi, paprikás szalámi. Érdemes hentesnél rákérdezni, elmondani, hogy a kicsinek lesz. Pulyka, vagy csirkemell sonka – amin látszik, hogy nem pépesített és formába töltött – tökéletes választás, mivel sovány hús. A májas dolgok esetében is inkább a jobb minőségű kenőmájast válasszuk, mint a kis konzerves májkrémet.
Tízórai: Gyümölcs. 1 alma gerezdekre vágva, vagy banán, körte, barack, egyszóval bármilyen idény gyümölcs. Mi látjuk, hogy mennyit és hogyan ebédel a kicsi, mert ezeket – apróra összevágva – belekeverhetjük natúr joghurtba is, de ez már elég laktató és sok kisgyerek emiatt nem is ebédel rendesen.
Ebéd: Szinte bármi, amit mi is ennénk és nincs még tiltólistán. Amire figyeljünk, hogy ne legyen benne sok só és csípős fűszer. Sok kicsi nem eszi meg a főtt zöldséget, ami fontos a rost- és vitamintartalma miatt.
Egy recept ötlet; Pároljunk apróra vágott répát, cukkinit és egy kevés zellert. Utána turmixoljuk össze egy kevés vízzel. Készítsünk bolognai ragút és adjuk hozzá a zöldséges masszát. Sokkal jobb íze lesz tőle és rengeteg zöldséget is tartalmaz, amit a kicsik nem fognak észre venni.
Próbáljuk kerülni a gyorsfagyasztott rántott húsféléket – ezek többségének 50-60%-a hús csupán, a többi mindenféle adalék, meg térfogat növelő. Lehet, hogy cukik a kis állatfigurák, de jobb, ha tudjuk, mit adunk a gyermekünknek, nem?
Készítsünk minél gyakrabban főzelékeket – tojás, fasírt, pörkölt feltéttel -, mert laktató, rostban gazdag, és az óvodában gyakran találkoznak majd vele a picik, így nem árt, ha ismerik, mi is az.
Uzsonna: Gyümölcs joghurttal/ túróval. Zabkása gyümölccsel, vagy fahéjjal. Időnként valamilyen pékárú is beiktatható, de ha rendszeresen azt kap a gyermek – finomított szénhidrát és cukor – az elhízáshoz vezethet, nem mellesleg pedig semmi tápláló sincs benne. Természetesen én is tudom, hogy egy sima kifli életmentő tud lenni bizonyos esetekben.
Vacsora: Ez családonként eltérő lehet, a gyereknek is aszerint adjunk, ahogy mi eszünk, mert fontos, hogy ő is igazodjon a család életének ezen teréhez is. Vannak, akik az ebédet eszik, csak kisebb adagban – célszerű a nehezebb ételeket nem adni már ilyenkor a kicsiknek, mert rosszul alhatnak tőlük, de egyébként teljesen rendben van. A reggelis szendvics megoldás is szuper, de lehet egy tojásrántotta, főtt virsli – bár itt fennáll, a mit is tartalmaz kérdés, de általában a juhbelesek jobb minőséget képviselnek.
Amennyiben korán van a vacsora a fektetéshez képest (értsd. 6-kor eszik, de csak 9-kor fekszik le), úgy közvetlenül alvás előtt még ihat a koránkelők reggelijéül szolgáló tejitalból is.
Azoknál a kisgyerekeknél, akiket még szoptat az anyuka, értelemszerűen a tejitalt szopizással helyettesítse.
Az ital terén törekedjünk a vízre. Ha nagyon nem akarja elfogadni, nyugodtan facsarjunk bele egy kevéske citromot, narancsot. Mi is szívesebben isszuk ezeket, és ezzel ők sincsenek másként. A víz a legjobb szomjoltó, másrészt a legolcsóbb is, és nincs benne se koffein, se cukor ami pörgethetné a gyerekeket. A piciknek való teák is szuperek, ha cukor nélkül készítjük őket.
képek forrás:pinterest.com