Bár néha fárasztó, de tudjuk, hogy a legjobb az, amit mi magunk készítünk a gyermekünk számára. Egy kezdő anyuka nagy bajban van, amikor az ételek bevezetése szóba kerül: „Mit adjak?”, Mit szabad?”, „ Hogy készítsem el?”…..Nekem ezek a kérdések tolongtak a fejemben, és minden szakirodalmat átlapoztam, anyukákat faggattam, hogy mit szabad, és mit nem…..
Milyen étel adható egy 4-6 hónapos csecsemőnek?
A gyermek étrendje a tejből áll 4 hónapos korig, ezért célszerű kezdetben folyékony, tejszerű ételeket adni. A gyümölcsöket nem kell megfőzni, elég, ha lereszeled illetve pépesíted őket. A pürésítést megoldhatod kifejt anyatejjel, tápszerrel, forralt vízzel. Amikor új ételt vezetsz be, célszerű először megkóstoltatni a gyermekkel Hagyj 1 napot neki, mielőtt belakmározna, hogy megfigyeld hogy reagál a baba az új ételre. (amikor a fiamat szerettem volna a túróval jól lakatni, egy egész éjszakát virrasztottam mellette, mert fájt tőle a hasa. Két hét után ismét megpróbáltam, szintén rosszul reagált a szervezete. Így nem erőltettem a túrót.) Lehetőség szerint ne használjunk sót és fűszereket, mert a só a vesére nincs jó hatással!
{adselite}
Jó tanács! Szilárd étel bevezetésénél legyen a közeledben sok-sok szalvéta, mert szükséged lehet rá!:)
Hogyan készítsük el a főzeléket?
-az ételt főzzük pépesre: turmixoljuk le, botmixxerrel pürésíthetjük
-az edényt, amiben a főzeléket főzzük, mindig fedjük le! ( A C-vitamin a levegőn hamarabb elbomlik)
-egy kevés vizet használjunk a főzelék készítésnél, melyet felhasználunk a pürésítésnél! (ne öntsük le róla)
-vékonyan hámozzuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket (alma, körte, sárgarépa, sütőtök, őszibarack, krumpli, banán..)
-maximum 1-2 napig tároljuk a főzeléket, még hűtőben is. (2 napnál régebbi főzeléket ne adjunk oda a gyermekünknek)
Finom receptek a babának:
Kevés vízben főzzük puhára a főzeléket, majd pépesítsük.
Pépesítés: Teljesen pépes ételt célszerű adni az elején, amelyet a legegyszerűbb turmixgéppel elkészíteni.
Gabonafélét (dara) 1 nap csak 1X adjunk.
Milyen ételt adjunk egy 6-10 hónapos csecsemőnek?
Az ételeket pürésítsük, törjük össze, vagdaljuk, szoktasd hozzá a gyermeked a különböző sűrűségű ételekhez. Ekkor már szívesen rágcsálnak nagyon darabokat is. (pl. zöldségdarabokat) A szilárd ételek mennyiségét folyamatosan növelheted, miután a gyermeknek szüksége is lesz a nagyobb kalóriabevitelhez, melyet már nem az anyatejből nyeri. Ha már bevezetted a gyümölcsöt az étrendjébe, akkor megpróbálkozhatsz a húsfélékkel és tejtermékekkel is.
Hogyan készítsük el a főzeléket?
-az ételt főzzük pépesre: turmixoljuk le, botmixxerrel pürésíthetjük
-az edényt, amiben a főzeléket főzzük, mindig fedjük le! ( A C-vitamin a levegőn hamarabb elbomlik)
-egy kevés vizet használjunk a főzelék készítésnél, melyet felhasználunk a pürésítésnél! (ne öntsük le róla)
-vékonyan hámozzunk!
-Maximum 1-2 napig tároljuk a főzeléket, még hűtőben is. (2 napnál régebbi főzeléket ne adjunk oda a gyermekünknek)
-A húsos ételek készítésénél ügyeljünk, hogy csontozzuk ki gondosan, vágjuk le a zsírt és a bőrt.
– Ha hígítani szeretnéd az ételt, tegyél bele lefejt anyatejet, forralt vizet, levessel, almalével….
– Ha túl híg lett az étel, akkor sűrítsd gabona őrleménnyel, joghurttal, törtkrumplival
Egyéb adható ételek: máj, karalábé, sajt, túró, főtt tojás, tök, paradicsom, édes kukorica, cékla, sütőtök, alma, körte, sóska, paraj, fejes saláta,paprika, paradicsom
Ne adjunk: sütemény, zsírban sült ételek, fűszeres ételek, olajos hal, kagyló, darabos dió és mogyoró, mazsola
Milyen étel adható a 10-12 hónapos gyermeknek?
Tádám, eljött az ideje, hogy a gyermeked mostmár azt eszi, amit a család. Nincs más dolgod, mint felvágni apró falatokra az ételt.:)
Hogyan készítsük el a főzeléket?
-az ételt főzzük pépesre, majd vágjuk össze úgy, hogy darabos maradjon.
-az edényt, amiben a főzeléket főzzük, mindig fedjük le! ( A C-vitamin a levegőn hamarabb elbomlik)
-egy kevés vizet használjunk a főzelék készítésnél, melyet felhasználunk a pürésítésnél! (ne öntsük le róla)
-vékonyan hámozzunk!
-Maximum 1-2 napig tároljuk a főzeléket, még hűtőben is. (2 napnál régebbi főzeléket ne adjunk oda a gyermekünknek)
-A húsos ételek készítésénél ügyeljünk, hogy csontozzuk ki gondosan, vágjuk le a zsírt és a bőrt.
Egyéb adható ételek: tonhal, gyümölcsök (málna, eper, narancs, ananász), párolt brokkoli, sertéshús, káposzta
Amit még ne adj: fűszeres, sós ételek, cukros üdítők és ételek
Fotók: pinterest.com