Úgy döntöttél, hogy szoptatni fogod a babádat és szerencsére megy is a dolog, ez csodálatos. Sajnos ugyanúgy, mint a várandósság alatt, a szoptatás alatt is oda kell figyelned arra a tényre, hogy, amit Te megeszel, azt a gyermeked is „megeszi” gyakorlatilag. Az a legfontosabb, hogy a szervezetedet fehérjékkel, egészséges zsiradékokkal és hajórakomány-mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal töltsd fel. Egy szoptatós anyukának napi 500 kalóriával többre van szüksége (beszéld meg a nőgyógyászoddal, hogy szerinte Neked mi lenne a legmegfelelőbb). Ezeket a kalóriákat kell a lehető legjobban úgy alakítanod, hogy erőforrást nyújtsanak a szoptatáshoz.
A legrosszabb, amit ehetsz a szoptatás alatt
Minden baba és mama is más, így nincs szentírás a témában, de a tippjeink segíthetnek, hogy megtudd, hogy melyik ételek okozhatják Neked és a babádnak a legtöbb problémát (nincsen olyan étel, amit teljesen el kellene kerülnöd, de ezeknél az ételeknél mindenképpen figyelj oda a bevitt mennyiségre és figyeld, hogy a babád hogyan reagál rájuk):
{adselite}
– Nyers hagyma, fokhagyma és káposzta: Ezeknek az ízét igazán nagyon intenzíven lehet érezni. A legtöbb baba nem szereti a fokhagyma ízét az anyatejben, így próbáld meg a lehető legkevesebbet enni belőle. Ezt sajnos személyesen is alá tudom támasztani, mert, amikor szoptatás alatt megfáztam, ecetes fokhagymát ettem kúraként és a babám arca nagyon morcos lett, amikor megérezte a tejben és nem is evett többet a tejemből.
– Ananász, mangó és narancs: Annak ellenére, hogy a citrus-félék (és igaz ez ananászra és a mangóra is) szuper gyümölcsök, mert tele vannak C-vitaminnal, sajnos nem biztos, hogy jó a babádnak. A nagydózisú C-vitamin Neked nem okoz gond, de a babád érzékeny szervezetét irritálhatja.
Alkohol, erős feketekávé és tea: Az alkohol és a koffein nagyon könnyen felszívódik a vérből az anyatejbe. De mit is kezdene egy kisbaba az alkohollal és a koffeinnel? Az ő szervezetük nem erre van kitalálva. Hagyd ki az alkoholt. Ha mégis alkoholt innál, létezik olyan gyorsteszt, amivel kifejezetten azt tudod egyszerűen megnézni, hogy jutott-e alkohol a tejedbe. A koffeinnél pedig, kerül el az eszpresszót és korlátozd a fogyasztásodat 1 csészére naponta (kb. 300 milligram koffeinre). A biztonság kedvéért, próbálj meg egy órán belül ne szoptatni, miután kávéztál.
– Erős fűszerek: Sajnos nincsen rá bizonyíték, hogy az erős fűszerek milyen hatással vannak a babára az anyatejen keresztül, így fontold meg a használatukat, mert az biztos, hogy az ízük viszont megváltoztatja az anyatej ízét.
-Csokoládé: Ez igazán sajnálatos. A csokiban koffein fordulhat elő, ami a babát nyugtalanná és hisztissé teheti. „Én csak aludni szeretnék, Anya!” Úgyhogy jobb a nassolást akkorra időzíteni, amikor a baba alszik. (Ezt persze később is célszerűbb így csinálni, hogy ne szedjék el a csokidat:) )
Lehet a babád ételallergiás?
A nyugtalanabb babák anyukái gyakran elkerülik a földimogyorót, a tojást és a tehéntejet. Ha ezeket az ételeket fogyasztod és a következő tünetek bármelyikét tapasztalod a babádon, elképzelhető, hogy allergiás arra az ételre, amit ettél: kevés alvás, bőrirritáció, rendkívüli nyugtalanság vagy puffadás, megfázásszerű tünetek vagy hasmenés. Ilyen esetben sajnos az anyuka nem tud mást tenni, minthogy mellőzi az adott ételt. Vedd figyelembe, hogy nagy a különbség az érzékenység és az allergia között. Az utóbbinak sajnos sokkal egyértelműbb jele lesz, mint például a nyugtalanság.
De mit is ehetek pontosan a szoptatás alatt?!
[quote width=”auto” align=”none” border=”#b94783″ color=”#444″ title=” „]Bármi mást, amit szeretnél gyakorlatilag! De komolyan, a szoptatás alatt kevesebb a korlátozás, mint a terhesség alatt. A korlátok szépen, fokozatosan elmúlnak, ahogy a babád nő és fejlődik. Egyél jól és gyakran, hogy lépést tarthass a tejigénnyel.[/quote]
A friss élelmiszerek a legjobbak, mert ezekből a lehető legtöbb tápanyagot tudod kinyerni. Próbáld elkerülni a feldolgozott élelmiszereket, tehát gyakorlatilag mindent, ami gyárban készült. Kerüld el a hozzáadott cukrot és próbálj meg bio élelmiszereket fogyasztani, amikor csak tudsz, hogy elkerülhesd a veszélyes anyagokat, például a növényvédő szereket.
A legjobb, amit ehetsz a szoptatás alatt
– Lazac: Ez a hal nemcsak a szívnek jó, hanem segíti a babád agyának fejlődését is a benne lévő Omega-zsírsavaknak köszönhetően. Vedd meg, lehetőleg frissen és filézve és egyél meg belőle legalább 15-20 dekát hetente.
– Görög joghurt: A babának nagyon hasznos a minél több kalcium, hogy a csontjai kifejlődhessenek. A görög joghurtban kevesebb a tejcukor, mint a normál joghurtokban, így megelőzheted azt, hogy azon kelljen aggódnod, hogy a kicsi ételallergiás lesz.
– Sovány marha- és csirkehús: Pakolj fel B-vitaminokból néhány finom vörös hússal. A B-vitaminok feltöltenek energiával, amikből ezekben a hónapokban úgyis túl kevés van az ember lányának. Például a háztáji csirke remek kalória- és fehérjeforrás nemcsak a babának, hanem a mamának is.
– Borsófélék: A zöldségek, például a bab, lencse és csicseriborsó igazi finomságok tele hosszútávú energiával. Tele vannak rostokkal, fehérjével és káliummal is. Viszont előfordulhat, hogy a várandósság alatt annyira puffasztanak, hogy nem bírod majd őket elviselni.
– Teljeskiőrlésű gabonák: A zabpehely, a kenyér és a különböző gabonák, ha teljes kiőrlésűek, ellátnak Téged és a babát is folsavval, vitaminokkal, energiával és rostokkal (mivel tele vannak vassal és rostanyagokkal).
– Víz: Természetesen sok víz! Az anyukának hidratáltnak kell lennie. A víz az anyatej bölcsője, tehát igyál meg legalább 2-3 deci vizet minden szoptatás után. Dr. Sears szerint először annyit igyál, hogy csillapítsd a szomjúságodat és utána még egy picit a szoptatás miatt. A túlzott vízbevitel sem jó, mert higíthatja a tej állagát.
Forrás: http://womanista.com/wellness/2016/07/01/best-and-worst-foods-for-breastfeeding/