Szeptember végéhez közeledve eszembe jutott, hogy itt az ideje feltúrbózni immunrendszerünket. Jelszó: Minél több vitamin és ásványi agyag a szervezetnek! Gyümölcsökben nincs hiány (alma, körte, szőlő, szilva…), amelyekből finom italokat készíthetünk, hogy felkészüljünk a téli hónapokra. A gyümölcsökhöz adott fűszerek növelik a tápértéküket, serkentik a vérkeringést, és belülről fűtenek bennünket, amikor az idő hűvösre fordul.
Francia fajhéjas tea
Meghűlés és influenza ellen megelőzésképpen fogyasszuk rendszeresen, ezt az ízletes teát, amely egyben jótékony hatását fejti ki az izületi gyulladásokkal szemben is.
Hozzávalók:
– 4 alma felkockázva
– 600 ml víz
– 2 ek. méz
– 1 tk. őrölt fahéj
Elkészítés:
Az almát a vízben puhára főzzük lassú tűzön, ezt követően leszűrjük, és hozzáadjuk a mézet és a fahéjt. Forrón fogyasztjuk!
Olasz paradicsomlé
A paradicsomban sok antioxidáns vitamin és ásványi anyag található. Energiát és vitalistást ad, fokozza a méregtelenítést és erősíti a fertőzések elleni harcot.
Hozzávalók:
– 450 g érett paradicsom felvágva
– 2 kk. citromlé
– 3 kk. szójaszósz
– 3 kk. Worcester-mártás
– só
– csipetnyi bors
– kakukkfű a díszesítéshez
Elkészítés:
Turmixoljuk le a hozzávalókat, majd kakukkfűvel díszítve tálaljuk.
Bodzaszirup
A 19. században a hideg téli napokon bodzaitalt árultak a hideg elviseléséhez és a munkások felvidítására. Fahéjjal meghintve fokozhatjuk az ital melegítő hatását.
Hozzávalók:
– 450 g firss bodzabogyó
– 450 g barna cukor
Elkészítés:
A bogyókat szedjük le a szárról, mossuk meg, és törjük össze. Egy lábasba téve adjuk hozzá a cukrot, és addig főzzük, hogy szirupot kapjunk. Szitán nyomjuk át, és légmentes zárható üvegben tároljuk.
Fogyasztás előtt forró vízzel teli csészébe tegyünk belőle 1-2 evőkanállal. Rendszeres fogyasztással megelőzhető a meghűlés. Egyéb gyümölccsel is kiegészíthetjük a receptet. Pl.: földi szeder vagy fekete ribiszke
(Képek: pinterest.com)
(Az italok receptjét Anne McIntyre:Gyógyító italok című könyvében találtam.)