Az elhatározás megtörtént; természetes alapanyagokkal szeretnéd a gyereked immunrendszerét erősíteni. Ám mi az, amit vélhetően megesznek/ megisznak, és még remek vitamin-bomba is? Erre adunk most választ!
{adselite}
Lássuk tehát mik azok, amikkel megelőzhetőek a betegségek, avagy a természetes immunerősítők nehézbombázói:
Gomba
Gombát már évszázadok óta használják , hogy kivédjék a betegséget. Tele vannak különböző ásványi anyagokkal, káliummal és foszforral, valamint általában magas a D-vitamin tartalmuk. Immunstimuláns hatóanyagaikkal erősítik a szervezet ellenálló képességét a különböző betegségekkel, legfőként az influenzával szemben.
Készíts belőlük levest, pörköltet, szendvicskrémet, de rántva is megpróbálhatod a gyerekeknek adni. Belecsempészheted a már kedvelt ételekbe is, például az örök kedvenc bolognaiba – egy kis paradicsomos alapban főzd meg, majd turmixold le, és add a kész ételhez. Az íze változni fog, de csak a javára!
Ha nem vagyunk gombaszakértők, ne magunk szedjünk az erdőben, és mindig ellenőrzött forrásból vásároljunk, hisz számos gombafajta toxikus!
Mandula
A mandula szuper E-vitamin forrás, valamint többek közt még egész sor B-vitamin komplexumot, folsavat, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket, szelént tartalmaz. Magas a mangán tartalma is, mely segít leküzdeni a fertőzéseket.
Miután már a mogyoró-félék bevezetésre kerültek adható magában, vagy épp összemorzsolva sütemények tetejére szórva, diós tésztába, turmixokba, vagy akár reggeli müzlibe keverve. Főzhetünk mandula liszttel, vagy mandulaolajjal is.
Gyömbér
Elhárítja a betegségeket, gyulladáscsökkentő, természetesen enyhíti a fájdalmat és a lázat. A gyömbért lehet enni nyersen, teának elkészítve, de lehet kapni gyömbérből készült „vitamin kapszulákat” is.
9 hónapos kórtól már adható a gyömbér, de csak kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása.
Sárgarépa
Kiváló béta-karotin forrás, mely a szervezetünkbe kerülve A-vitaminná alakul. Ebben a formában többek közt szabályozza a sejtnövekedést, irányítja az immunrendszer reakcióit és védi az összes nyálkahártyánkat, így csökkentve a különböző vírus fertőzések- és bakteriális megbetegedések esélyét.
A legjobb, ha nyersen adjuk a gyerekeknek, vagy párolva.
Citrus-félék
A C-vitamint elsősorban megelőzésként érdemes szedni. A szervezet ezt a vitamint nem képes tárolni, így alapvetően fontos, nap, mint nap feltölteni ezeket a készleteinket. A fehérvérsejtek termelését segíti, melyek védekeznek a betegségekkel szemben.
A citromos víz – te facsarod bele a vizébe, nem gyárilag veszed – általában ízlik a gyerekeknek, vagy épp teába, limonádénak elkészítve is tökéletes.
Narancs-répa-citrom-gyömbér juice
Összességében az összes gyümölcs és zöldség kiváló vitamin-, ásványi anyag és tápanyag forrás, melyek segítenek az immunrendszer erősítésében. Érdemes otthon mixelni gyümölcs- és zöldségleveket, melyeket a gyerekek is szeretnek, és segédkezhetnek az elkészítésükben, ami plusz egy ok, hogy megkóstolják. Van egy ilyen receptünk – melyhez jó, ha van gyümölcs centrifugád, vagy turmixgéped, de, ha még nincs, úgy a répát és a gyömbért egy apró lyukú szitán keresztül ki tudod préselni. A teljes A, B, C és D-vitamin készlettel rendelkezik, valamint egyéb tápanyagokat és ásványi anyagokat is rejt. Tartalmaz még antioxidánsokat, gyulladásgátlót és lúgosító hatása van, mely nagyban hozzájárul a betegségek elkerülésében. Megelőzésként, gyerekeknek heti 1-2 adag elegendő.
Hozzávalók:
- 1 narancs
- 1/2 citrom
- 4 kisebb répa (meghámozva)
- 1 kisebb darab gyömbér (meghámozva)
+ 2-3 almát is tehetünk bele, lágyabb lesz az íze tőle
forrás_pinterest.com