A mézeskalács sütés nagy hagyomány a legtöbb családnál, engem viszont csak a kisfiam születése után ért utol. Három éve azonban szerves részét képezi a karácsonyi készülődésnek. Nagyon megszerettem, nem csak a finom, azonnal puha kis sütemények miatt, hanem a napokig csodálatos édes és fűszeres illatért is, ami a házban marad. Ráadásul én nem egyedül csinálom, hanem barátokkal és idén először, legnagyobb örömömre már a kétéves kisfiam is nagyon ügyesen használta a kiszúró formákat.
A legfőbb oka, hogy nem készítettem eddig, mert kőkemény mézeskalácsokkal riasztgattak mindenhol. De én mivel szerencsés típus vagyok, így most is belenyúltam és ráakadtam a legjobb receptre, amivel azonnal puha lesz az elkészült művünk.
Ezt a nagyon szupi receptet a Nosalty.hu-n találtam.
Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 30 dkg porcukor
• 3 tojás
• 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és őrölt szegfűszeg ízlés szerint)
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 2,5 dl méz
• 30 dkg olvasztott margarin
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a porcukrot, a fűszereket, aztán ehhez hozzádolgozzuk az olvasztott margarint, mézet és a tojásokat. Rövid gyúrás után egy viszonylag lágy tésztát fogunk kapni, amit érdemes 3 részre venni és úgy kinyújtani. A kiválasztott figurákkal kiszúrjuk a kis sütiket és sütőpapírral bélelt tepsin 170°C-on 9-10 perc alatt készre sütjük. Figyelni kell, mert először én 10 percig sütöttem és kicsit jobban megpirult. Utána már csak 9 percre állítottam a sütőt és annyi idő bőven elég volt.
A kihűlt figurákat készen kapható cukormázzal díszítettem. Próbálkoztam már a tojásfehérje habbal is, de azzal nekem nem sikerült.
Jó sütögetést kívánok!
A TeszteIM blog írójának további bejegyzéseit ITT találod.