Ha február akkor farsang, avagy hivatalosan is megnyílt a fánkszezon! Tegyük fel, hogy te azonban úgy döntöttél, hogy egészségesebben fogsz étkezni, sőt belevágtál abba a -mostanában oly sokat emlegetett- bizonyos életmódváltásba. A jó hír az, hogy ebben az esetben sem kell kimaradnod a fánkozásból.
Az alábbi recepttel elkészítheted a hagyományos szalagos fánk kistestvérét, a túrófánkot! Mindezt gluténmentesen, illetve olajban tocsogás helyett sütőben sütve, cukor helyett természetes édesítőszerekkel, gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmazó liszt helyett (amik a cukorbetegség kialakulásának és a zsigeri elhízásnak a támogatói) a szervezet számára előnyös lassú felszívódású lisztekből készítve.
Hozzávalók:
• 220 g barna rizsliszt
• 150 g zabpehelyliszt
• 30 g Dia-Wellness 1:4 Cukorhelyettesítő
• 1 kk szódabikarbóna
• 500 g tehéntúró
• 2 db tojás
• étolaj a kenéshez
• a fánkok szórásához poreritrit és cukormentes lekvár
{adselite}
Elkészítés:
1. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, amit olajba mártott ecsettel lekenünk.
2. Kávé-vagy mákdarálóban porrá darálom a Cukorhelyettesítőt, majd hozzákeverem a száraz hozzávalókhoz.
3. Ezután elkezdem belegyúrni a tojásokat és a túrót.
4. Nem a klasszik ruganyos-puha szalagos fánk állagára kell gondolni, miközben a ragacsos masszával küzdünk, de nagyjából ennyi liszt felvétele után már lisztezett deszkán ki fogjuk tudni nyújtani a tésztát úgy, hogy egyben maradjon és ne is ragadjon le.
5. Ha ez megvolt, akkor pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és az olajos sütőpapírra rendezzük a fánkpogikat, amiket (a sütőpapírhoz hasonlóan) olajos ecsettel lekenünk.
6. Légkeveréssel 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.
7. Ha kihűltek a túrófánkjaink, tetejüket megszórjuk porrá darált eritrittel (vigyázat, az 1:4-es Cukorhelyettesítő porcukorként nem funkcionál jól, ehhez mindenképpen eritritet használjunk), és cukormentes lekvárral kínáljuk.