Olyan recepteket hoztam nektek, amiket a gyerekekkel együtt tudtok elkészíteni. Van az a pillanat, amikor a konyhába menekülsz. Amikor túl vagy a bújócskán, a sátor építésen, a legozáson, babázáson, 43 tea és kávé főzésen a babakonyhában, az eső pedig még mindig esik…
Sütés gyerekekkel
Túrórudi golyócskák
A gyerekek és a felnőttek egyik nagy kedvence
Hozzávalók :
25 dkg túró
10 dkg étcsokoládé
5 dkg darált keksz
5 dkg kristálycukor
3 evőkanál méz
2 evőkanál tej
1 evőkanál étolaj
1 citrom
pár csepp vanília aroma, vagy vaníliás cukor
Elkészítés:
A túrót törd át egy kicsit villával, majd add hozzá a mézet, a vanília aromát, a reszelt citromhéjat és a kekszet. Az alapanyagokat jól keverd el, ha a gyerek élvezi a robotgép zúgását, azt is bekapcsolhatod (persze neked ez plusz mosatlan). Ha ezzel meg vagy, akkor jöhet a csemetéd, formáztass vele kis golyókat. Valószínű, hogy nem lesznek egyforma méretek, és a golyó-alak sem biztos, hogy minden esetben összejön, de hagyd, hadd élje ki a kreativitását. (Készíts neki egy kis tálba vizet. Nedves kézzel könnyebben megy a formázás.)
A golyókat tegyétek egy zárható műanyag edénybe, és lefedve legalább 20-30 percre irány a mélyhűtő. Pihentetés alatt jöhet a csoki massza. Amíg a gyerek összetöri a csokit, te tegyél fel vizet forrni. A csokit és a tejet tedd egy tálba és a vízgőz felett olvaszd föl. Adj hozzá egy kis étolajat, és egy kis cukrot (ezt ízlés szerint, attól függően mennyire vagytok édesszájúak).
Tipp: Csokimassza helyett forgassátok egyszerűen csokireszelékbe. Ebben az egészen kicsik is tudnak segíteni.
Ha ezzel meg vagy, megint jöhet a gyerek, A túró golyókat vedd ki a fagyóból, szúrd rá hurkapálcikára, és jöhet a csokiba forgatás. A lurkód élvezni fogja, te már kevésbé ahogy végignézed, hogy a konyhád egy csatatérré alakul, de csak az lebegjen a szemed előtt, hogy milyen jól szórakoztok, és telik az idő.
A túrórudi golyókat tedd egy tálcára, a letapadás elkerülése végett jó lesz, ha teszel alá sütőpapírt, majd irány a hűtő, és a dermedés.
A csokis tál kinyalogatása után, ha mázlid van jön egy nagy alvás, utána pedig boldogan falatozhatjátok a kész túródudit.
Almás babakeksz
Ez egy gyors recept a pici babáknak (is). Őket ugyan még nem lehet rávenni a sütésre, de az én lányom szereti, ha a konyhában csetlek botlok, és szeret mindenbe már most belemászni.
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2-3 közepes nagyságú alma
2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
Az almát pucolás után pépesítsd, majd add hozzá a liszthez és az olajhoz. Az egészet keverd össze, ha a massza igényli, akkor adj hozzá vizet, hogy kis golyókat tudj formázni. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezd el a golyócskákat, majd egy kicsit lapíts le őket, hogy keksz frmát kapjanak. Előmelegített, 180 fokos sütőben, nagyjából 20 percig kell sütni.
A keksz 1-2 hétig fémdobozban tárolható. Az alma banánnal is helyettesíthető. A kekszet már a 6-7 hónapos baba is megeheti, persze felügyelt mellett. Nagyobbaknak lekvárral ajánlom, illetve ők már a süti elkészítésébe is besegíthetnek, hiszen a golyókat ők is meg tudják formázni.
Tipp: A kekszet tízóraira vagy uzsonnára egy kis gyümölccsel pürésítve is adhatjátok a babáknak.
Forrás: vitacost.com, mrfood.com,help-cooking.com, wiildantlers.tumblr.com,bakeeatrepeat.ca