Pár napja hirtelen rámtört az édesség utáni sóvárgás. Süteményt akartam készteni, ugyanakkor nem akartam órákat pepecselni, de mégis szerettem volna valami különlegeset az asztalra tenni. Találtam 3 receptet is, melyeket feltétlen meg kell osztanom Veletek. Csokoládés, gyümölcsös finomságok, melyeket akár hétköznap estére, vagy épp egy családi összejövetelre is elkészíthetsz. Egy megbolondított palacsinta recept, egy egyszerű pite tészta és egy tökéletes túrótorta.
{adselite}
Bármelyiket is választod, az éddesség utáni vágyadat teljes mértékben ki fogod tudni elégíteni. Bizonyos lépéseknél még a lurkók is besegíthetnek, de az elpusztításukból egész biztos alaposan ki fogják venni a részüket.
Egyszerű és könnyed sütemény receptek
Csokis márványos palacsinta – fagylalttal és karamell öntettel
Hozzávalók és elkészítés
Palacsinta:
250 g liszt
csipet só
1 teáskanál cukor
2 tojás
400 ml tej
1 evőkanál kakaó
Összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot, majd külön a tojást és a tejet. Ezután csomómentesre összedolgozzuk a kettőt. Az így elkészült palacsinta tészta kb. 1/3-át külön tálba tesszük és csak ehhez adjuk hozzá a kakaót. Sütésnél normál módon tegyünk a sima palacsinta tésztából, majd ezután csorgassunk a tetejére össze-vissza a kakaós keverékből (kb. 1 evőkanálnyit). Így kapjuk majd meg a „csurgatott” hatást az elkészült palacsintákon. Egyébként ugyanúgy sütjük, mint a hagyományos palacsintát.
Karamell öntet – a legegyszerűbb verzió:
250 gr tejkaramell
200 ml tejszín
Vágjuk kis darabokra a tejkaramellt, majd tegyük egy edénybe és adjuk hozzá a tejszínt. Alacsony hőfokon melegítsük – ne forraljuk – , amíg szépen el nem olvad a karamell.
A palacsintákat helyezzük egy kínáló tálra, tegyünk a tetejére fagylaltot – el is hagyható, de nem érdemes -, majd hintsük meg a karamell öntettel.
Jó étvágyat!
Túrótorta gyümölccsel
Hozzávalók:
200 g édes, mézes keksz
100 g vaj
250 g ricotta
250 g túró
200 ml tejföl
3 tojás
100 g cukor
2 csomag zselatin fix
2 evőkanál vaníliás cukor
1 teáskanál vanília aroma
A meggy öntethez:
1 meggybefőtt a levével együtt
1 csomag vaníliás pudingpor
ízlés szerint cukor (2-3 evőkanál)
Elkészítés:
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat alacsony lángon. A kekszet törjük össze alaposan – akár turmixgépben – , majd adjuk hozzá egy tálban a megolvasztott vajat és jó alaposan keverjük össze. (a keksztől függően lehet, hogy túl száraznak érezzük, ekkor tegyünk hozzá még egy kevés vajat.) Ha kész,tegyük a tortaformába és a kezünkkel alaposan nyomkodjuk le, majd tegyük a hűtőbe. Ez lesz a tortánk alapja.
Egy tálban keverjük el a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, majd a mascarponet, a túrót, a tejfölt és a vanília aromát. A végén adjuk hozzá a zselatin fixet is.
A túrós krémet beleöntjük a tortaformába, majd előmelegített sütőben – 150 fok – hozzávetőleg 1-1/2 órát sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje.A ész otrtát hagyjuk hülni legalább 2 órát.
Egy serpenyőbe öntjük a meggybefőtett a levével, majd felforraljuk. Ekkor habverővel folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingport és 1-2 percig forraljuk. Tálalás előtt öntsük a torta tetejére.
Plusz díszítésnek fehércsokoládé forgáccsal is meghinthetjük.
Jó étvágyat!
Csokoládés-epres pite
Hozzávalók (9-es tepsimérethez):
1 1/2 csésze mézes keksz, összetörve
1/4 csésze olvasztott vaj
2 evőkanál kakaópor
1 csésze tejszín
8 dkg krémsajt, lágyított
2/3 csésze kristálycukor
1/2 teáskanál vanília aroma
200 g étcsokoládé
10 friss eper, félbe vágva
2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzuk ki a tepsit.
A tészta:
Törjük, majd keverjük össze a mézes kekszet, az olvasztott vajjal és a kakaóporral egy kis tálban, amíg nedves, mégis omlós keveréket nem kapunk. Ezután nyomkodjuk a keveréket a tepsi aljához és oldalához. Süssük 10 percig, majd óvatosan fordítsuk ki a formából — elég masszívnak kell lennie ehhez – tegyük egy tálcára, vagy vágódeszkára és hagyjuk kihülni.
Töltelék:
A tejszínt verjük habosra, keményre, majd tegyük hűtőbe. Egy másik tálban dolgozzuk krémesre a krémsajtot és adjuk hozzá a cukrot, a vanília aromát és az olvasztott étcsokoládét, miközben folyamatosan keverjük. Majd lassú, forgató mozdulatokkal adjuk hozzá a tejszínes krémet.
A pite:
Az így kapott krémet öntsük a kekszes tésztába, és egyengessük el. A tetejére jöhetnek az eprek, majd tegyük hűtőbe 2-3 órára. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.
Jó étvágyat!
forrás: sarie.com, studiokuchnia.pl, ohsweetday.com