A téli receptjeim egyik kedvence ez a narancslikőr és narancsdzsem. Még évekkel ezelőtt a Praktika újságban találtam, és azóta féltve őrzöm az illatos itóka és finomság receptjét. Minden évben elkészítem magamnak, és egy kupicával karácsonyi ajándékként a barátaimnak is főzök. A narancslikőrt süteményekhez szoktam hozzávalóként felhasználni, illetve karácsonyra összeérnek az ízek, és olyan tökéletes aromája lesz, hogy az „ünnepi vendégeket” is ezzel várom. A dzsem kiváló ünnepi reggelihez illetve egy kisebb befőttesüvegben masnival átkötve ajándéknak is tökéletes.
Narancslikőr
Hozzávalók:
– 4 narancs
– 1 citrom
– 20 dkg cukor
– 1/2 dl víz
– 1/2 l vodka
– 1 ág friss rozmaring
– narancskarikák
Elkészítés:
1. Főzzünk szirupot a vízből és cukorból! Hagyjuk kihűlni, majd öntsük hozzá a vodkát.
3. A citromot és 3 narancsot hámozzunk meg, majd vágjuk fel vékony karikákra. Egy narancsról spirálvonalban vágjuk le vékonyan a héját.
4. Egy nagyobb befőttesüvegbe tegyük bele a gyümölcsöket, a narancs héját, öntsük rá a vodkás szirupot, és fedjük le. Naponta keverjük meg, és két hétig hagyjuk összeérni az ízeket.
5. Miután az ízek már összeértek, 2 hét után szűrjük le finom tüllön, és töltsük üvegekbe.
6. Miután üvegbe töltöttük az immár kész narancslikőrt, állítsunk bele egy ág friss rozmaringot, és tegyük bele a narancshéjkarikát, majd zárjuk le az üveget.
7. Ahhoz, hogy a rozmaring aromája is kiteljesedjen a likőrben, még 2 hétig érleljük.
Narancsdzsem
Elkészítés:
1. Miután leszűrjük a likőrt a visszamaradó gyümölcsöt nem kell kidobni! A gyümölcshúst kb. 3-5 ek. cukorral főzzük fel, ízesíthetjük még szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel.
2. Üvegbe merjük, és az ünnepi reggelihez tálalhatjuk is!;)
(Fotók: pinterest.com)